Бустерната доза вече ще е достъпна за всички възрастни в САЩ

ЕС и Свят 19.11.2021 19:06 Снимка: ДНЕС+

Бустерната доза вече ще е достъпна за всички възрастни в САЩ

Регулаторните органи на САЩ ще дадат възможност за поставяне на бустерни дози ваксини за коронавирус на всички възрастни, предаде Асошиейтед Прес.

Компаниите Pfizer и Moderna обявиха решението на Агенцията по храните и лекарствата (FDA), след като поне 10 щата вече започнаха да предлагат трета игла на всички.

Новото решение опростява досегашния объркващ списък на лицата, които могат да се възползват от бустера, като позволява на всеки над 18 или повече години да си го постави шест месеца след втората доза.

Но има още една стъпка: Центровете за контрол и превенция на заболяванията трябва изрично да се съгласят да разширят обхвата на бустерите на Pfizer и Moderna дори за здрави млади хора. Научните съветници ще обсъдят въпроса по-късно в петък.

И трите COVID ваксини, използвани в САЩ - на Pfizer, Moderna и Janssen, осигуряват силна защита срещу тежко протичане на коронавирус, хоспитализация и смърт, но тя може да отслабне с времето.

Досега американското правителството разрешаваше бустери на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna само за уязвими групи, включително хора на напреднала възраст или с хронични здравословни проблеми.

Над 195 млн. американци са напълно ваксинирани, а повече от 30 милиона вече са получили трета игла./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448