Business Insider: До седмици Русия ще превъзхожда артилерията на Украйна с коефициент 10 към 1

ЕС и Свят 14.04.2024 19:37 Снимка: ДНЕС+

Business Insider: До седмици Русия ще превъзхожда артилерията на Украйна с коефициент 10 към 1

В рамките на седмици Русия ще превъзхожда артилерията на Украйна с коефициент 10 към 1, пише Business Insider.

„Опитваме се наистина да съобщим важността на инициативата“, каза Джордж Барос, военен експерт от базирания в САЩ Институт за изучаване на войната, пред Business Insider. „Не големи, решителни операции, а по-малки и средни операции, извършвани във връзка една с друга, лишават врага от инициативата, така че можете да създадете условия за стратегическа победа.“

Русия улови инерцията въпреки огромните жертви, докато войната наближава момент, който може да бъде решаващ.

Превземането на инициативата винаги е било признато като основен принцип на войната. По-добре врагът да танцува на твоята мелодия, отколкото на неговата. Инициативата е особено важна за по-слабата страна. Велики командири като Наполеон или нации като Израел във войната от 1967 г. компенсираха численото си по-малко, като удряха първи, силно и непрекъснато, за да държат врага извън равновесие”, пише още изданието.

Това е точно агресивният подход, от който Украйна ще се нуждае, за да победи руската сила за нахлуване, превъзхождаща я по численост и огнева мощ, но тромава в тактиката и командването. "Украйна трябва да премине в настъпление", каза Барос. „Те искат да дадат на руското висше командване тласък на системата. Това принуждава руснаците да мислят къде да насочат резервите си и къде да разпределят определени видове ресурси. Това ги кара да се тревожат каква е истинската украинска цел. това е финт или всъщност украинците се опитват да развият някакво движение тук?"

И все пак затруднена от недостига на боеприпаси поради спряната американска помощ и ужасена от провала на лятната си контраофанзива, Украйна премина към стратегия на „активна отбрана“. Какво точно включва тази стратегия не е ясно, но изглежда, че включва оставане на стратегическа отбрана, докато провеждате локални атаки, за да се опитате да задържите всеки сантиметър от територия и да унищожите руските щурмови войски.

Проблемът е сериозен. Украйна просто не може да си позволи да премине в отбрана и да очаква това да спре Русия, каза Барос. Дори украинските войски да постигнат някои тактически победи, дългосрочната стратегическа картина ще остане мрачна. Точно това беше резултатът, когато нацистка Германия използва стратегия за мобилна отбрана в Украйна през 1943-1944 г.: контраатаките на немска бронетехника многократно разбиваха съветските прониквания, но германците в крайна сметка бяха изморени, тъй като техните елитни танкови дивизии се втурваха от криза в криза, посочва в статията си Business Insider.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194