Буш, Клинтън и Обама обединени в група за помощ на афганистанските бежанци в САЩ

ЕС и Свят 14.09.2021 19:56 Снимка: ДНЕС+

Буш, Клинтън и Обама обединени в група за помощ на афганистанските бежанци в САЩ

Трима бивши президенти на САЩ - републиканецът Джордж У. Буш и демократите Бил Клинтън и Барак Обама - се обединиха зад нова група, целяща да подкрепи бежанците от Афганистан, които се заселват в САЩ след неотдавнашното изтегляне на САЩ от Афганистан, съобщава "Ройтерс".

Бившите американски лидери и техните съпруги ще служат като част от Welcome.US, коалиция от групи за застъпничество, американски бизнес и други лидери, стартираща във вторник, се казва в изявление на Welcome.US.

Коалицията заяви, че ще помогне на десетките хиляди афганистанци, избягали от страната си като част от евакуацията на администрацията на Байдън, за да се преселят в Съединените щати, като мобилизират подкрепа и доброволци.

"Хиляди афганистанци застанаха с нас на фронтовите линии, за да настояват за по-безопасен свят и сега те се нуждаят от нашата помощ. Горди сме да подкрепим Welcome.US, за да помогнем на афганистанските семейства да се установят и да изградят нов живот", коментира Джордж У. Буш и съпругата му Лора в изявление.

"Ние сме готови да покажем на новите си афганистански съседи и на останалия свят как приветливият и щедър дух формира гръбнака на това, което прави страната ни толкова велика."

Съветът също така получава подкрепа от повече от 280 души и юридически лица, включително американски фирми като Microsoft Corp, Starbucks Corp, CVS Health Corp и AirBnB Inc, както и множество организации с нестопанска цел, ветерански групи и агенции за презаселване.

Няколко републикански и демократични настоящи и бивши губернатори и кметове също участват. Редица американски щати и местни лидери заявиха, че ще приветстват бежанците в своите общности, въпреки че имиграцията остава проблем, който разделя някои части на страната.

Десетки хиляди бежанци бяха изведени от Афганистан през последните седмици с прибързано изтегляне, което предизвика остри критики.

Администрацията на президента на демократите Джо Байдън работи за настаняване на 50 000 бежанци във военни бази в САЩ. Други остават в преработвателни центрове в близост до летища в САЩ, където са кацнали, а повече евакуирани са в американски инфраструктури в чужбина. Междувременно полетите от Афганистан към САЩ бяха преустановени на фона на огнище на морбили.

Байдън отделно преслуша дипломата-ветеран Лий Волоски, който преди това е служил при Буш и Обама, за да координира презаселването им с Белия дом и Съвета за национална сигурност.

Бившият президент на Републиканската партия Доналд Тръмп - който загуби преизбирането си от Байдън и критикува оттеглянето, след като самият Тръмп договори пакт с талибаните за напускане - не е посочен като част от инициативата Welcome.US.

Бившият президент на демократите Джими Картър, който е на 96 години и има редица здравословни проблеми през последните години, също не е в списъка./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648