Британците пред колапс, чака ги тежка зима

ЕС и Свят 31.12.2021 15:36 Снимка: БГНЕС

Британците пред колапс, чака ги тежка зима

Британците са изправени пред колапс заради поскъпването на живота. Средно поне 1200 паунда няма да достигат на семействата, за да си плащат консумативите и храната, предупреждават експерти.

Нарастващата инфлация, нарастващите цени на енергията и по-тежките данъци ще изтръскат и последните монети от джоба на обикновените британци. Отделно от това, вноските за националното осигуряване скочиха с 1.25 процентни пункта. В същото време експертите очакват пик на инфлацията през пролетта от 6%, което ще е допълнителен шок за домакинствата.

Говорителят на лейбъристите Джонатан Ашуърт каза пред Sky News, че вината за това е на консервативното правителство. „Работещите хора, семействата, пенсионерите са изправени пред опустошителна криза на разходите за живот. Това е защото сме имали 11 години икономически провал на торите. Сега имаме нисък растеж и висока данъчна икономика. Това означава, че сметките за парно скачат, цените в магазините се покачват, защото имаме инфлация, която също подкопава спестяванията и пенсиите, има повишени данъци, заплатите се топят, което означава, че семействата се борят да свържат двата края, дори когато работят денонощно“, допълни Ашуърт.

Според изчисления на НПО-та в страната горната граница на сметките за енергия се очаква да се повиши с около £500 годишно. Тези допълнителни разходи ще засегнат непропорционално семейства с ниски доходи, които харчат повече от доходите си за енергия.

До края на 2024 г. реалните заплати ще бъдат със 740 британски лири годишно по-ниски, отколкото ако пандемията не беше настъпила. Миналия месец стана ясно, че индексът на инфлацията на потребителските цени се е увеличил до 5,1% през ноември от 4,2% през октомври.

Говорител на правителството съобщи, че то е предприело "решителни действия" на стойност 4,2 милиарда британски лири, за да помогне на семействата./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648