Botas договори с ExxonMobil 10-годишни доставки на втечнен природен газ

ЕС и Свят 09.05.2024 16:16 Снимка: ДНЕС+

Botas договори с ExxonMobil 10-годишни доставки на втечнен природен газ

Със сделката ще осигуряваме ВПГ както в нашата страна, така и в региона, каза турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар

Държавната турска петролно-газова компания "Боташ" (Botas) и американска корпорация "ЕксънМобил" (ExxonMobil) подписаха споразумение за доставки в Турция на втечнен природен газ, съобщи турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, който е на посещение във Вашингтон, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

С това споразумение, което е планирано да бъде дългосрочно, ще направим още една крачка към диверсификация на нашите ресурси, написа в социалната мрежа "Екс" Байрактар.

Ще продължим да допринасяме за сигурността на енергийните доставки както в нашата страна, така и в региона, посочи той.

Байрактар каза миналия месец, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" за закупуване на 2,5 милиона тона втечнен природен газ на стойност около 1,1 милиарда долара.

Министърът добави, че сделката може да е за срок от 10 години.

Турция има седем международни газопровода, пет съоръжения за втечнен природен газ, включително три плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU) и две подземни хранилища за природен газ.

Страната се стреми да се превърне в ключов газов център в региона, да се наложи като износител и да бъде ефективен мениджър на газа, който доставя.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини