Борис Джонсън понижи външния министър в голям ремонт на правителството

ЕС и Свят 15.09.2021 20:02 Снимка: ДНЕС+

Борис Джонсън понижи външния министър в голям ремонт на правителството

Британският премиер Борис Джонсън понижи външния си министър Доминик Рааб в голям ремонт на правителството, отстранявайки по-критикуваните си колеги, за да рефокусира правителството към повишаване на жизнения стандарт след COVID-19, предаде "Ройтерс".

След месеци критики към няколко от най-важните членове на екипа му за грешки и гафове, Джонсън най-накрая започна процес, който някои казват, че е искал да извърши много седмици по-рано, за да направи промените, които смята, че са му необходими, за да продължи с дневния си ред за "изравняване".

Джонсън постави като приоритет справянето с регионалното неравенство, част от дневния ред, определен през 2019 г., когато спечели най-голямото парламентарно мнозинство на Консервативната партия след Маргарет Тачър, но което беше засенчено от COVID-19 пандемията.

"Знаем, че обществеността също така иска да изпълним техните приоритети и затова премиерът иска да гарантира, че имаме подходящият екип за това", коментира говорителят на Джонсън пред репортери.

Източник в кабинета на Джонсън уточни, че британският премиер щял да назначава министри "с акцент върху обединяването и изравняването на цялата страна".

Рааб, който се сблъска с призиви за оставка, откакто отиде на почивка в Крит, докато талибаните настъпваха в афганистанската столица Кабул, загуби една от така наречените големи държавни служби във външното министерство, за да стане министър на правосъдието.

За да смекчи удара, Рааб беше назначен и за вицепремиер, роля, която той играеше с всичко друго освен с име, когато се наложи да ръководи правителството, след като Джонсън се бореше за живота си в болница с COVID-19 миналата година.

Лиз Трус беше повишена от министър на търговията до първи дипломат, като стаld едва втората жена, заемаща позицията във Великобритания.

Майкъл Гоув, смятан за ключов играч в правителството на Джонсън, беше преместен в министерството на жилищното строителство от позицията си в службата към правителството, която е в центъра на правителството и която управлява прилагането на политиката.

Преместванията на Рааб и Гоув последваха уволнението на трима други: Гавин Уилямсън като министър на образованието, Робърт Бъкланд като министър на правосъдието и Робърт Дженрик като министър на жилищното строителство.

Може би уволнението на Бъкланд беше най-изненадващото. За разлика от другите, той не беше допускал никакви гафове или да е критикуван за своите решения, но трябваше да бъде преместен, за да направи път на Рааб.

Падането на Уилямсън беше масово очаквано, след като той беше критикуван за управлението си на затварянето на училищата и изпитите по време на COVID-19 пандемията и за объркването на двама чернокожи спортисти.

Дженрик беше подложен на критики заради ролята му в строителството за 1 млрд. паунда, предложено от дарител на Консервативната партия.

Слухове за ремонт и кои може да бъдат отстранени или назначени се въртят от седмици.

Някои от неговата партия бяха предположили, че заплахата от ремонт на кобинета е помогнала да се гарантира, че плановете на Джонсън за повишаване на данъците за справяне с кризата в здравеопазването и социалните грижи ще получат подкрепата на партията, след като тя беше масово критикувана, че е нанесла най-големи вреди на най-нискодоходните слоеве от населението.

Критици обвиниха Джонсън, че е избрал да засенчи планираното гласуване на опозиционната Лейбъристка партия в парламента относно решението на правителството да отмени допълнителна подкрепа за семейства с ниски доходи.

Но някои консервативни депутати са отбелязали, че това просто било закъсняло. Един депутат, говорещ при условие да остане анонимен, определил кабинета като лодка, която била "ужасно покрита с лепки"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448