Борел: Русия превръща газа в оръжие срещу Молдова

ЕС и Свят 28.10.2021 20:20 Снимка: ДНЕС+

Борел: Русия превръща газа в оръжие срещу Молдова

Висшият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел коментира в четвъртък, че Молдова е жертва на усилията на Русия да използва природен газ като оръжие, за ​​да тормози своя по-малък съсед, въпреки че не предостави подробности, съобщава "Ройтерс".

Договорът за газ на Молдова с руската "Газпром" изтече в края на септември и не успяха да се споразумеят за нова цена, като Кишинев се възпротиви на предложението на "Газпром" да удвои цената, която Молдова плащаше преди.

Кремъл отрече руската компания да използва газовите преговори с Кишинев, за да се опита да извлече политически отстъпки, но върховният представител на ЕС за външната политика Борел отхвърли този аргумент.

"В глобален план увеличението на цените по света не е следствие от превръщането на доставките на газ в оръжие, но в случая с Молдова - да, това така е", каза Борел на пресконференция заедно с премиера на Молдова Наталия Гаврилита в Брюксел.

Той не предложи никакви подробни доказателства за руски натиск.

"Газпром" заяви, че ще спре износа на газ за Молдова, която граничи с Румъния и Украйна, ако не бъдат платени предишни доставки. 

"В случая с Молдова трябва да се вземат предвид политическите характеристики... това е рязко (ценово) увеличение, което е свързано с политически проблеми, което изисква нашата подкрепа", каза Борел, имайки предвид 60 милиона евро безвъзмездна помощ от ЕС за подпомагане на енергийната криза, договорена тази седмица.

"Това ще отиде за най-уязвимата част от молдовски народ", каза той. 

Гаврилита коментира, че молдовските власти продължават преговорите с "Газпром" в Санкт Петербург и че се надява на "достъпен" дългосрочен договор.

Молдова, управлявана понастоящем от прозападното правителство на президента Санду, бе една от 15-те републики на Съветския съюз и бе в центъра на политическо преливане на влияние между Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз през 1991 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448