"Блумбърг": Русия е пред дефолт

ЕС и Свят 27.06.2022 09:22 Снимка: ДНЕС+

"Блумбърг": Русия е пред дефолт

Русия сега е само на часове от драматичен момент във финансовата битка, която САЩ и други водиха срещу Кремъл заради войната в Украйна, съобщи в неделя "Блумбърг".

Гратисният период за около 100 милиона долара пропуснати плащания по облигации, блокирани поради санкциите, приключва в неделя вечер.

Няма да има официална декларация. Русия вече оспорва определянето.

Но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, ще настъпи "случай на неизпълнение на външния дълг" (дефолт) в понеделник сутринта.

Това показват документите за облигации.

Засега това е до голяма степен символично развитие, като се има предвид, че Русия вече е икономическо, финансово и политическо "изгнание" от по-голямата част от света.

За Русия това ще бележи първото ѝ чуждестранно неизпълнение от 1918 г.

Страната беше много близо до такъв момент по-рано тази година, но успя да избяга, като смени методите на плащане.

Припомняме, че руското финансово министерство заяви в четвъртък, че е изпълнило задълженията си по две емисии еврооблигации, деноминирани в долари, "напълно", като е изпратило 12,51 милиарда рубли (234,5 милиона долара) в плащания на купони към Националния депозитар за разплащания.

Министерството заяви, че плащанията са по еврооблигации с падеж през 2027 и 2047 г.

На 25 май Министерството на финансите на Руската федерация обяви готовността си да продължи да обслужва и погасява всички дългови задължения. От ведомството казаха, че плащанията ще се извършват в рубли с възможност за последващото им конвертиране в оригиналната валута на задължението чрез NBCO JSC "Национален депозитар за разплащания" като агент по плащанията. това се наложи заради липса на лиценз от Министерството на финансите на САЩ, позволяващо на Русия да извършва плащания по външния си дълг в долари

"По този начин задълженията по обслужване на държавните ценни книжа на Руската федерация бяха изпълнени изцяло от Министерството на финансите", се казва в изявление на министерството.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза в изявление, че това, че Русия не извършва плащания във валутата на емитиране, не означава неизпълнение на външния ѝ дълг (дефолт).

Президентът Владимир Путин подписа в сряда указ за създаване на временни процедури, насочени към изпълнение на задълженията по външния дълг на Русия, тъй като страната е на ръба на дефолт.

Министерството заяви, че преминава към процедурата, установена с указа на Путин, при която средствата ще бъдат изплащани в рубли на Националния депозитар, преди да бъдат разпределени на три групи притежатели на облигации на етапи, в зависимост от особеностите на санкциите, приложима за всеки инвеститор.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648