Bloomberg: НАТО втърдява риториката към Китай

ЕС и Свят 11.07.2024 08:42 Снимка: ДНЕС+

Bloomberg: НАТО втърдява риториката към Китай

Лидерите на НАТО ще направят най-силното изявление в историята на Алианса, в което ще призоват Китай да прекрати военната си подкрепа за Русия, твърдят запознати, на фона на признаците, че Пекин разработва ударен дрон за войната с Украйна.

Според последния проект на комюнике, който ще бъде публикуван в края на тридневната среща на върха на Алианса, видян от информационна агенция "Блумбърг", НАТО ще нарече Китай "решаващ поддръжник" на войната на Русия срещу Украйна.

В проекта подробно се описват доставките от Китай на материали с двойна употреба, като оръжейни компоненти, оборудване и суровини, които захранват руския отбранителен сектор.

Източниците заявиха, че САЩ са информирали съюзниците от НАТО за подкрепата на Китай преди срещата на върха като част от усилията за засилване на споделените опасения относно нарастващото партньорство в областта на отбраната.

В проектодокумента се казва, че Китай поставя "системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност", включително чрез кибернетични дейности и дезинформация, както и чрез развиване на своите контракосмически способности.

Формулировката на проекта може да се промени преди публикуването на окончателния вариант в четвъртък.

Документът "Стратегическа концепция на НАТО за 2022 г." за първи път официално определя Пекин като "системно предизвикателство", заменяйки предишен документ, в който Китай не се споменаваше.

Представители на САЩ заявиха, че Китай се въздържа от директни доставки на оръжие и артилерия, което би могло да означава безпрецедентна ескалация и почти сигурно би предизвикало по-силни действия - като санкции - срещу втората по големина икономика в света.

Въпреки това европейските столици бяха разтревожени от съобщенията този месец, че китайски и руски компании разработват ударен дрон, подобен на иранския модел, разположен в Украйна.

Нападението на НАТО демонстрира нарастващия консенсус сред САЩ и техните партньори, че Пекин представлява заплаха не само в Азия, но и за европейската сигурност заради подкрепата си за Русия.

През последните години европейските столици от Берлин до Лондон, Прага и Вилнюс втвърдиха позицията си по отношение на Китай.

През април информационна агенция "Блумбърг" също така съобщи, че Пекин предоставя на Русия сателитни изображения за военни цели, микроелектроника и металорежещи машини за танкове, както и редица технологии, използвани в оръжията или необходими за тях.

През май бившият британски министър на отбраната Грант Шапс предизвика раздор с Вашингтон, когато предположи, че Китай работи за предоставяне на смъртоносна помощ на Русия. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че до момента САЩ не са виждали Китай да доставя оръжия директно на Русия.

 
CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319