Близо 1000 турски граждани са блокирани в Газа

ЕС и Свят 21.11.2023 13:18 Снимка: ДНЕС+

Близо 1000 турски граждани са блокирани в Газа

Турция е изпратила досега в Египет 11 самолета с хуманитарна помощ, която да бъде доставена в ивицата Газа. Кораб, натоварен с медицинско оборудване за полеви болници, медикаменти и други помощи, също е достигнал до Египет, заяви турският министър на външните работи Хакан Фидан пред комисиите по планиране и бюджет и по външна политика във Великото национално събрание, информираха от пресслужбата на турския парламент.

По думите на Фидан към настоящия момент Турция е евакуирала от ивицата Газа общо 170 свои граждани и техни близки, които са преминали през граничния пункт "Рафах" в Египет, преди да се върнат на родна земя, предава БТА.

"В ивицата Газа под блокада обаче се намират още 983 турски граждани и техни близки. Продължаваме усилията за безопасното им извеждане от Газа", посочи вчера турският външен министър пред парламента.

Той подчерта, че турската страна провежда активна дипломация за установяване на мир и сигурност в региона, за развитие на благосъстоянието, укрепване на международните отношения на конструктивна основа и постигане на глобални цели.

Според Хакан Фидан различни предизвикателства като въоръжени конфликти, тероризъм, незаконна миграция, ксенофобия и ислямофобия се задействат и подхранват взаимно.

"В тази среда, с нашите нарастващи възможности и способности, ние провеждаме силна дипломация на терен и на масата, използвайки елементи на мека и твърда сила", заяви турският външен министър. Той подчерта, че "страните в региона трябва да са единни, за да окажат натиск на Израел за да спре атаките срещу Газа".

Още по темата

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599