Блинкен се срещна с вицето на Китай в кулоарите на Общото събрание на ООН

ЕС и Свят 19.09.2023 11:51 Снимка: ДНЕС+

Блинкен се срещна с вицето на Китай в кулоарите на Общото събрание на ООН

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския вицепрезидент Хан Чжън в кулоарите на Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс.

В последно време двете най-големи световни икономики проведоха серия от консултации, за да стабилизират обтегнатите си отношения.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан вчера разговаря в продължение на 12 часа с китайския външен министър Ван И в Малта, като и двете страни определиха като диалога като "откровен, съдържателен и конструктивен", предаде БТА.

Блинкен заяви в началото днешната си среща с Хан, че светът очаква Вашингтон и Пекин да се отнасят "отговорно" към двустранните си отношения. "САЩ са ангажирани да действат именно по този начин", допълни американският държавен секретар.

"От гледна точка на САЩ дипломацията лице в лице е най-добрият начин да се справим с въпросите, по които имаме несъгласия, както и най-доброто средство да проучим сферите, в които може да си сътрудничим", допълни Блинкен, който по-рано тази година посети Китай.

Редица високопоставени представители на американското правителство също посетиха страната, за да затоплят двустранните връзки и да гарантират, че каналите за комуникация между Вашингтон и Пекин остават открити.

Визити в Китай направиха американските министри на търговията и финансите – Джина Раймондо и Джанет Йелън, както и пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери.

Очаква се до края на годината американският президент Джо Байдън да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин.

След днешния си разговор Блинкен и Хан не заявиха открито дали действително ще се реализира подобна среща.

"В момента отношенията между Китай и САЩ са изправени пред редица трудности и предизвикателства", каза американският държавен секретар.

Той изрази надежда, че двете страни ще положат усилия да изпълнят консенсуса, който лидерите им постигнаха.

"Светът се нуждае от стабилни и здрави отношения между Китай и САЩ", подчерта от своя страна китайският вицепрезидент.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876