Блинкън и Абас обсъдиха примирието в Израел

ЕС и Свят 22.05.2021 12:18 Снимка: ДНЕС+

Блинкън и Абас обсъдиха примирието в Израел

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън и палестинският президент Махмуд Абас обсъдиха в петък споразумението за прекратяване на огъня между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас". "Говорих с президента на Палестинската администрация Абас днес и обсъдихме мерки за гарантиране на прекратяването на огъня. Също така предадох ангажимента на САЩ да работят с Палестинската администрация и ООН за предоставяне на бърза хуманитарна помощ", написа Блинкън в Twitter.

Прекратяването на огъня, договорено с посредничеството на Египет, влезе в сила в 2 часа сутринта местно време в петък. Това стана след 11 дни израелски въздушни удари по блокираната Ивица Газа.

По-рано през деня говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че администрацията на президента Джо Байдън е получила "силни уверения" за прекратяването на огъня, за да спре офанзивата на Израел в ивицата Газа и ракетния обстрел от анклава.

Псаки не уточни от кого идват гаранциите, освен да отбележи, че са дадени от "съответните страни", но каза, че Байдън е бил ангажиран дипломатически с израелското и египетското правителство, за да осигури примирието, преди то да влезе в сила рано в петък.

Общо 248 палестинци, включително 39 жени и 66 деца, са били убити от израелски атаки срещу Газа от 10 май. В Израел 12 души бяха убити от ракетен огън от Газа./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448