Бивш помощник на Милошевич иска отмяна на присъда за военни престъпления

ЕС и Свят 24.01.2023 19:33 Снимка: ДНЕС+

Бивш помощник на Милошевич иска отмяна на присъда за военни престъпления

Бившият шеф на службата за държавна сигурност на Сърбия поиска отмяна на присъдата си за военни престъпления за финансиране и оборудване на сръбски милиции в Босна по време на войната от 1992-95 г., потвърдиха адвокатите му във вторник, заявявайки, че той не е знаел за престъпленията.

Делото срещу Йовица Станишич и неговия подчинен Франко "Френки" Шиматович е последното дело пред Трибунала на ООН в Хага, датиращо от войните, които избухнаха с разпадането на бивша Югославия, и се проточи близо 20 години.

Станишич беше осъден на 12 години за подпомагане и съучастие в престъпления, извършени от сръбски паравоенни групировки в Босански Шамац.

"Станишич не е бил близо до мястото (на престъпленията) и не е доказано, че е бил в контакт с преките извършители", каза неговият адвокат Уейн Джордаш.

И Станишич, и Симатович обжалваха присъдата си и поискаха оправдани.

Прокуратурата също подаде жалба, като поиска мъжете да бъдат допълнително осъдени за подпомагане и съучастие в престъпления, извършени от сръбски паравоенни групи в други райони на Босна. Прокурорите ще очертаят случая си в съда в сряда.

Съдебното решение по делото Станишич и Шиматович през 2021 г. отбеляза първото осъждане на сръбски държавни служители за престъпления, извършени на място в съседна Босна.

Прокурорите твърдяха, че мъжете са били пряка връзка между правителството на бившия югославски президент Слободан Милошевич в Сърбия и престъпленията, извършени по време на войните в Босна и Хърватия, оставили над 100 000 убити и прогонили над един милион души от домовете им.

Милошевич почина в килията си през 2006 г., докато беше съден за геноцид и престъпления срещу човечеството.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648