Белият дом: Байдън има голямо доверие в ген. Мили

ЕС и Свят 16.09.2021 09:26 Снимка: ДНЕС+

Белият дом: Байдън има голямо доверие в ген. Мили

Президентът Джо Байдън има пълно доверие в работата на председателя на началниците на щабовете генерал Марк Мили, с когото е работил дълго, предаде CNN. Това потвърди в сряда прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, след като по-рано бяха публикувани в медиите извадки от книгата, написана от журналистите на Washington Post Боб Уудуърд и Робърт Коста.

"Мисля, че е важно да се вземе предвид част от контекста на този период от време, който обсъждаме и е обхванат в части от тази книга. Вече бившият президент на Съединените щати през този период разпали вълнения, довели до атаката срещу столицата на нацията ни на 6 януари", каза Псаки.

Мили ще даде показания пред Комисията по въоръжените сили на Сената по-късно този месец относно действията му през това време. В изявление говорителят на Мили защити разговорите си, които били с цел поддържане на стратегическа стабилност.

Мили редовно комуникира с колегите си по целия свят, включително с Китай и Русия, се казва в изявление на неговия говорител, полковник Дейв Бътлър. "Тези разговори остават жизненоважни за подобряване на взаимното разбиране на интересите на националната сигурност на САЩ, намаляване на напрежението, осигуряване на яснота и избягване на непредвидени последици или конфликти, допълни той.

Припомняме, че според разкритията, притеснен от действията на Доналд Тръмп през последните му седмици като президент, висши военен офицер на САЩ два пъти се е обаждал на китайския си колега, за да го увери, че двете нации няма да започнат внезапно война, заяви висш представител на отбраната.

Председателят на началниците на щабовете генерал Марк Мили е казал на генерал Ли Зуоченг от Народно-освободителната армия на Китай, че САЩ няма да нанесат удари. Едното обаждане е на 30 октомври 2020 г., четири дни преди изборите, които Тръмп изгуби. Второто обаждане е на 8 януари 2021 г., само два дни след щурма над Капитолия на САЩ от поддръжници на напускащия Тръмп.

Тръмп коментира, че Мили трябва да бъде съден за държавна измяна, ако информацията е вярна.

Мили стига дотам, че обещава на Ли, че ще предупреди колегата си в случай на атака от САЩ, според книгата.

Тръмп отговори с остро формулирано изявление, в което отхвърли Мили като "тъпак" и настоя, че никога не е обмислял да атакува Китай.

Книгата предизвика критики и от страна на републиканския сенатор от Флорида Марко Рубио и бившия служител на Съвета за национална сигурност Александър Виндман, които призоваха Мили да подаде оставка или да бъде уволнен, ако твърденията в книгата са верни.

Мили е назначен от Тръмп през 2018 г. и по-късно предизвика гнева на президента, когато изрази съжаление за участието си в снимка с Тръмп през юни 2020 г., след като федералните правоохранителни органи разчистиха парк в близост до Белия дом от мирни протестиращи, за да може Тръмп да застане до близката повредена църква и да се снима с библия в ръка./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448