Беларус: Ученията "Запад-2021" не са заплаха за Запада

ЕС и Свят 09.09.2021 20:10 Снимка: ДНЕС+

Беларус: Ученията "Запад-2021" не са заплаха за Запада

Стратегическите беларуско-руски военни учения "Запад-2021" сами по себе си не представляват заплаха за европейската общност. Но, в същото време, те имат за цел да демонстрират на западните държави безсмислието да демонстрират сила срещу Беларус, Русия и други страни-членове на Организацията на договора за колективна сигурност.

Това заяви в четвъртък началникът на ученията от беларуска страна - началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус генерал-майор Виктор Гулевич, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението при откриването на маневрите в полигон в Брестка област.

Той също така отбеляза, че беларуско-руската доктрина, както и да е представяна на Запад, е елемент от обучението на войските.

"Ние сме отворени за всички държави-участнички в ОССЕ и учението не представлява никаква заплаха нито за европейската общност като цяло, нито за съседните държави в частност", подчерта Гулевич.

Той обясни, че особеността на ученията тази година е, че освен участниците в регионалното групиране на войски от Беларус и Русия, в тях ще участват и представители на въоръжените сили на Казахстан. "Това демонстрира единството на готовността за съвместно изпълнение на задачите на всички държави от Организацията", каза ръководителят на маневрите.

Той информира, че по време на ученията ще се практикува провеждането на отбранителни битки, изтегляне, маневрена отбрана и след това провеждане на контранастъпление в интерес на възстановяването на териториалната цялост на Беларус.

"Планира се провеждане на голям брой десанти: тактически, оперативни на различни нива и мащаби", каза началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус.

Ученията "Запад-2021" ще се проведат между 10 и 16 септември на полигони в Беларус и Русия. Броят на военнослужещите, участващи в ученията на територията на Беларус, ще бъде около 12 800 души, като сред тях са около 2500 руски и до 50 казахстански военнослужещи. Според Министерството на отбраната на Беларус е взето решение да се използват до 350 единици техника - 140 танка, около 110 ракетни системи с многократно изстрелване, повече от 30 самолета и хеликоптери.

Припомняме, че през август, Украйна определи като заплаха за собствената си сигурност и тази на НАТО това учение.

В същото време, Русия обяви като провокация военните учения, които Украйна проведе през юни-юли, заедно с НАТО./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448