Беларус очаква руска военна техника за над 1 млрд. долара до 2025 година

ЕС и Свят 13.09.2021 09:22 Снимка: ДНЕС+

Беларус очаква руска военна техника за над 1 млрд. долара до 2025 година

Русия може да достави на Беларус военна техника и оръжие на стойност над 1 млрд. долара до 2025 година. Това съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от БелТА.

Той каза още, че по време на разговорите в Кремъл с Владимир Путин обръщат голямо внимание на въпросите на отбраната и сигурността.

По думите му, част от техниката, като военни самолети и хеликоптера, вече е получена от Минск. Той призна, че договорката с Москва е за наистина голямо количество въоръжение. Разглеждат се перспективите за доставка на комплекси С-400 за Беларус, като те са необходими с оглед блокираните граници с някои съседни държави.

Също така днес стана ясно, че руският президент Владимир Путин възнамерява да посети Беларус в средата на октомври, за да участва в срещата на върха на ОНД. Тази информация беше потвърдена пред ТАСС в неделя от прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков.

"Да, има такива планове", каза лаконично говорителят на Кремъл, но без да уточнява конкретни дати.

Срещата на върха на ОНД е насрочена за 15 октомври в Минск.

Припомняме, че по-рано тази седмица, двамата лидери проведоха среща в Москва, по време на която обсъждаха преминаването към единна промишлена политика и общ достъп до държавни поръчки. 

Руският лидер отбеляза тогава, че страните са успели да постигнат споразумения за прилагане на обща макроикономическа политика, интегриране на платежни системи и задълбочаване на сътрудничеството в областта на информационната сигурност в митническата, данъчната, енергийната и други области.

Путин добави, че той и Лукашенко също са се договорили да създадат единна методология за хармонизиране на всички косвени данъци и да създадат орган, който да контролира тези процеси.

Беларус и Русия, ако е необходимо, могат незабавно да се сближат още повече във военно и политическо отношение. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Беларус и Русия все още не са решили всички проблемни въпроси на двустранните отношения, но основата за по-нататъшно движение напред е създадена, отбеляза Лукашенко.

Припомняме, че през септември двете държави провеждат и съвместно военно учение./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448