Байдън убеден: Борбата между демокрацията и автокрацията е в повратна точка

ЕС и Свят 19.02.2021 19:50 Снимка: ДНЕС+

Байдън убеден: Борбата между демокрацията и автокрацията е в повратна точка

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в голяма външнополитическа реч, че борбата в световен мащаб между демокрацията и автокрацията е в "повратна точка", съобщава "Франс прес".

"На твърде много места, включително в Европа и САЩ, демократичният напредък е подложен на атака", подчерта Байдън пред Мюнхенската конференция по сигурността според откъси от речта му, публикувани от Белия дом.

"Историците ще изследват и пишат за този момент. Това е повратна точка. А аз вярвам с всяка фибра от съществото си, че демокрацията трябва да победи", подчерта американският държавен глава.

Речта пред ежегодната конференция, провеждана чрез видео връзка заради COVID-19 пандемията, изложи визията на Байдън за връщане на САЩ към традиционната им роля на водещ защитник на демократичните ценности.

Говорейки малко след виртуална среща с другите ръководители на страните от Г-7, Байдън също така подчерта подновената ангажираност на САЩ към съюзи, за разлика от непоколебимо конкурентния, конфронтационен подход на неговия предшественик Доналд Тръмп.

"Нашите партньорства издържаха и се разраснаха през годините, защото са вкоренени в богатството на нашите споделени демократични ценности. Те не са променливи. Те не са ограничаващи", настоя Байдън в речта си в очевидна препратка към акцента на Тръмп върху третирането на дългогодишни съюзници в Г-7 и другаде като икономически съперници.

В откъсите, публикувани преди речта, няма пряко споменаване на Русия или Китай, но препратките към глобалната кавга между демократичните и автократичните системи оставят малко съмнение, че Байдън визира най-вече тях.

"Ние сме насред фундаментален дебат за бъдещата посока на нашия свят", изтъква Байдън.

"Между онези, които твърдят, че - предвид всички предизвикателства, пред които сме изправени, от четвъртата индустриална революция до глобална пандемия - автокрацията е най-добрият път напред, и онези, които разбират, че демокрацията е от съществено значение за справяне с тези предизвикателства", подчертава още американският държавен глава. 

"Трябва да демонстрираме, че демокрациите все още могат да доставят на нашите народи. Това е нашата галванизираща мисия. Демокрацията не се случва случайно", настоява Байдън.

"Трябва да я защитаваме. Да я укрепваме. Да я обновяваме. Трябва да докажем, че нашият модел не е реликва от нашата история", изтъква още американският президент. 

Той уверява, че алиансът между САЩ и Европа е отново наличен, след като Тръмп обтегна отношенията.

"Изпращам ясно послание на света. Америка се завърна. Трансатлантическият алианс се завърна", посочи Байдън в обръщението си към Мюнхенската конференция за сигурност./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176