Бърни Мадоф - „Измамникът на века“ - почина в затвора

ЕС и Свят 14.04.2021 20:18 Снимка: ДНЕС+

Бърни Мадоф - „Измамникът на века“ - почина в затвора

Мадоф беше осъден на 150 години затвор през юни 2009 г.

Бърни Мадоф, човекът зад най-мащабната финансова измама в историята, почина в затвора на 82-годишна възраст, съобщиха световните агенции. 

Мадоф беше арестуван през декември 2008 г. Той беше осъден на 150 години затвор през юни 2009 г. за управление на схема в стил пирамида, станала известна като „схема на Понци“. В резултат на дейността на инвестиционния фонд Bernard L. Madoff Investment Securities, който всъщност се оказва финансова пирамида, са пострадали около 3 милиона души по света, загубили общо 64,8 милиарда долара. Мадоф беше осъден за измама с ценни книжа, пране на пари, измами и лъжесвидетелстване.

„Измамникът на века“ Бърнад Мадоф е на 71 години по време на излизането на присъдата му. В съда той призна, че в продължение на 20 години е мамил инвеститори и регулатори. Той не е правил никакви сделки, а просто е превеждал всички пари от една банкова сметка в друга, давайки средства по искане на клиенти под формата на „печалба“. Списъкът на измамени инвеститори включва не само най-богатите американски граждани и известни личности, но и най-големите банки в света.

Мадоф е използвал умело регистрираната в Лондон семейна фирма, за да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа. Класическата измамна схема, която започва да функционира още през 80-те години, му позволява да прехвърли набраните във фонда средства към семейната фирма в Лондон под предлог, че извършва търговия с европейски ценни книжа. Вместо действително да инвестира набраните средства, Мадоф прехвърля парите обратно към свои сметки в САЩ и ги използва за облагодетелстване на своето семейство и съдружници. С друга част от парите той покрива разходите за извършваната отделно търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплаща обещаната печалба на по-ранните клиенти.

Пирамидата на Мадоф, наречена „схема на Понци“, е кръстена на Чарлз Понци, роден в Италия в началото на 20-ти век, убедил хиляди американци през 1919 г., че е възможно да им осигури 50% възвръщаемост на инвестициите в рамките на 45 дни, използвайки вратичка в ценообразуването на международните пощенски купони. Номерът бил, че нямало вратичка, а дивидентите се изплащали на вложителите от първата вълна от средства, събрани от новите клиенти./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709