Айфеловата кула е затворена заради стачка на персонала

ЕС и Свят 21.02.2024 09:46 Снимка: ДНЕС+

Айфеловата кула е затворена заради стачка на персонала

Айфеловата кула, една от най-големите туристически атракции в света, остана затворена за втори пореден ден, тъй като персоналът продължи стачката, свързана с финансирането на паметника, предаде АФП.

Има вероятност монументът да остане затворен и на следващия ден, заяви представител на профсъюза.

Стачката започна на 19 февруари в знак на протест срещу начина на финансово управление на паметника.

Операторът на кулата, SETE, посъветва притежателите на билети да проверят уебсайта му, преди да се появят, или да отложат посещението си. Притежателите на електронни билети бяха помолени да проверят електронните си пощи за допълнителна информация.

Операторът съобщи, че на притежателите на билети ще бъдат възстановени разходите.

Това е втората стачка в Айфеловата кула в рамките на два месеца по същата причина.

Профсъюзите разкритикуваха оператора SETE за неговия бизнес модел, който според тях се основава на завишена оценка на бъдещия брой посетители, като същевременно подценява разходите за строителство.

Те искат също така град Париж да отдели повече средства за поддържане на забележителността в добро състояние.

Айфеловата кула - най-известната забележителност на Париж - привлича близо седем милиона посетители годишно, като около три четвърти от тях са чужденци, според уебсайта на кулата.

По време на пандемията от Ковид-19 броят на посетителите рязко спада поради затварянето и ограниченията за пътуване, но през 2022 г. се възстановява до 5,9 милиона. Миналата година той е привлякъл 6,3 милиона посетители.

Очаква се броят на посетителите в Париж да нарасне това лято, тъй като френската столица е домакин на Олимпийските игри.

В съвместно изявление синдикатите CGT и FO призоваха град Париж "да бъде разумен с финансовите си искания, за да се гарантира оцеляването на паметника и на компанията, която го експлоатира".

Александър Леборн, представител на профсъюза CGT, заяви, че кметството, което е мажоритарен собственик на паметника, "засега отказва да преговаря".

Друг представител на CGT, Стефан Дьо, заяви, че няма "никакъв шанс за решение през нощта" срещу сряда.

Градските власти "отказват дори да се срещнат с нас", каза Дьо.

Айфеловата кула е отчела недостиг от около 120 млн. евро по време на кризата с Ковид-19 през 2020 г. и 2021 г.

Оттогава операторът е получил рекапитализация от 60 млн. евро, която според профсъюзите е недостатъчна, като се има предвид, че са необходими сериозни дейности по поддръжката, включително ново боядисване.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612