Автралия изхвърли стотици мъртви китове след спасителна акция

ЕС и Свят 27.09.2020 09:29 Снимка: ДНЕС+

Автралия изхвърли стотици мъртви китове след спасителна акция

Австралийски служители започнаха да освобождават стотици мъртви китове в събота. Те официално приключиха спасителните усилия, вярвайки, че няма повече оцелели, предаде CBS News.

Природозащитни експерти и обучени доброволци успяха да спасят 108 от приблизително 470 дългоплавни пилотни китове през последните пет дни в изпълнение на опасни спасителни мисии.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че най-малко 380 кита са загинали при масово засядане на брега в южната част на Австралия.

Почти цялото стадо от 460 кита от вида обикновена гринда, заседнали в пристанището на Макуори, на скалистия и слабо населен западен бряг на Тасмания, е загинало.

 

Това е най-голямото масово засядане, регистрирано някога в Тасмания, островен щат край южното крайбрежие на континентална Австралия и вероятно най-голямото в историята на страната.

Спасителен екип от 60 природозащитници, квалифицирани доброволци и местни работници в рибовъдни стопанства фокусира усилията си върху група китове, частично потопени във водата.

Властите насочиха вниманието си към изхвърлянето на труповете, като оценители създадоха план за почистване.

Причините за масовите засядания остават неизвестни - дори за учените, които изучават феномена от десетилетия.

Някои изследователи обаче предполагат, че изключително общителните пилотни китове може да са излезли от маршрута си, след като са се хранили близо до бреговата линия или следвайки един или два кита, които са се отклонили./news.bg

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355