Австрийски милиардер подаде молба за фалит

ЕС и Свят 08.03.2024 10:17 Снимка: АР/БТА

Австрийски милиардер подаде молба за фалит

Австрийският инвеститор Рене Бенко, основател на конгломерата за недвижими имоти и търговия на дребно "Сигна" (Signa), е подал молба за откриване на производство по несъстоятелност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се съдът да вземе решение през идните дни.

Допреди няколко месеца 46-годишният Бенко бе считан за един от най-богатите хора в Австрия. Според списание "Форбс" богатството му е достигнало пика си от 6 млрд. долара през 2023 година. В началото на декември обаче изданието го извади от международния списък на милиардерите на фона на засилващите се проблеми на "Сигна".

Широко разпрострялата се бизнес империя на Бенко включва и няколко проекта в съседна Германия - за небостъргача "Елбтауър" в Хамбург, луксозния универсален магазин КаДеВе (KaDeWe) в Берлин и веригата универсални магазини "Галерия Карщат Кауфхоф" (Galeria Karstadt Kaufhof), която също е във фалит.

Шеметната кариера на Рене Банко започва, когато той е едва 17-годишен и печели добре, преустройвайки тавански помещения в родния си град Инсбрук. С времето той става магнат в сферата на недвижимите имоти, затвърждавайки статута си на свръх богаташ с небостъргачи, търговски центрове и други сгради на първокласни локации. "Сигна" се разрасна в периода на ниски лихви през последните години, но изпадна в криза на фона на нарастването на лихвите, поскъпването на енергията и повишаването на строителните разходи.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194