Австрия не смята да влиза в НАТО

ЕС и Свят 18.05.2022 15:01 Снимка: ДНЕС+

Австрия не смята да влиза в НАТО

Австрия ще запази своя неутрален статут дори след като съюзниците й в ЕС Швеция и Финландия решиха да кандидатстват за членство в НАТО. Това заяви външният министър Александер Шаленберг, цитиран от "Ройтерс".

Ситуацията за нас изглежда малко по-различна, отбеляза той и посочи "огромната" обществена подкрепа в Австрия за неутралитет.

Шаленберг отбеляза, че страната му, която получава 80% от природния си газ от Русия, ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на Украйна, а не смъртоносни оръжия.

Той изтъкна, че Виена помага на Киев в голям мащаб, но не с военни боеприпаси, като подчерта, че според него подкрепата не може да се сведе само до военна помощ.

Руската инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, доведе до преначертаване на политиката за национална сигурност в много европейски държави.

По-рано днес Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО - една от най-значимите промени в архитектурата на сигурността в Европа от десетилетия.

Швейцария, която не е член на ЕС и отдавна е известна с неутралния си статут, който до момента я предпази от две световни войни, също е все по-склонна към присъединяване към Алианса, заяви по-рано този месец ръководителят на политиката за сигурност в швейцарското министерство на отбраната.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648