Австралийският премиер отхвърли обвиненията на Макрон, че лъже

ЕС и Свят 12.11.2021 11:55 Снимка: ДНЕС+

Австралийският премиер отхвърли обвиненията на Макрон, че лъже

Премиерът на Австралия Скот Морисън отрече да е лъгал в обществения живот в петък и каза, че може да се справи с обвиненията в нечестност, включително от френския президент Еманюел Макрон, предаде АФП.

Макрон този месец обвини австралийския лидер, че го е излъгал за многомилиардния договор за подводница с Австралия, който беше прекратен без предупреждение през септември.

Макрон откри в последния момент, че Австралия тайно е договорила сделка за закупуване на атомни подводници в преговори със САЩ и Великобритания.

Бившият австралийски премиер Малкълм Търнбул, яростен съперник от същата консервативна Либерална партия, каза, че Морисън имал репутацията на лъжец.

Думите на Морисън се превърнаха в основна точка на дебат в австралийската политика и потенциална слабост, тъй като той търси втори мандат на изборите, очаквани през май следващия май.

Морисън каза, че подобни обвинения не го разсейват и че е убеден, че е взел правилното решение при прекратяването на сделката за френската подводница, за да защити националната отбрана на Австралия.

"Не ме уплаши фактът, че това може да разстрои някои хора и да разроши някои пера", каза той, подчертавайки, че технологията за ядрена подводница на САЩ не е била споделяна с друга нация от 1958 г.

Припомняме, че Морисън по-рано вече увери, че още през юни месец е говорил Макрон, че договорът за френските подводници не отговаря на нуждите на страната му. Аз ясно дадох да се разбере, че тези подводници не могат да удовлетворят нашите стратегически интереси, а следва ние да намерим решение в хоризонта на нашите национални интереси.

Австралия обяви в средата на септември, че е изоставила френските дизелови подводници в полза на ядрени подводници, след като се присъедини към нов отбранителен съюз с Великобритания и САЩ, наречен AUKUS.

Пактът е широко разглеждан като опит за противодействие на нарастващото китайско влияние в Азиатско-тихоокеанския регион./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448