Австралия класифицира като застрашени 15 вида животни

ЕС и Свят 04.10.2022 17:12 Снимка: ДНЕС+

Австралия класифицира като застрашени 15 вида животни

Австралия класифицира като застрашени 15 вида животни, сред които и валаби, като пое ангажимент да предотврати пълното изчезване на животински и растителни видове, предаде Франс прес и БТА.

Правителството на премиера Антъни Албанезе обяви нов десетгодишен план, с който ще се опита да спре изчезването на 110 "приоритетни вида" и да защити 20 "приоритетни местообитания".

Целта е да се предотврати по-нататъшното пълно изчезване на растителни и животински видове, като същевременно бъдат съхранени най-малко 30 процента от новопоявилите се земи в Австралия.

Сред 15-те вида, класифицирани като застрашени, е дребното валаби от Парма, заплаха за което са горските пожари и хищниците, както и малък безкрил скакалец, застрашен от сушата и честите горски пожари.

Оцеляването на много видове, уникални за Австралия, е под въпрос заради свиването на местообитанията им в резултат на човешки дейности и екстремни климатични събития като горските пожари през 2019-2020 г., според групи за опазване на биоразнообразието.

Огнените стихии опустошиха 5,8 милиона хектара в Източна Австралия и предизвикаха гибелта или разместването на 1,3 милиарда животни.

"Горските пожари през 2019-2020 г. доведоха до опустошителни последици за много видове. Ние се стремим да дадем по-добър шанс на дивата природа", заяви министърът на околната среда Таня Плиберсек. "Обявяването на видовете за застрашени със закон е решаваща стъпка за опазването им".

Включването на даден вид в списъка на застрашените видове му осигурява защита съгласно австралийския Закон за опазване на околната среда.

Организации за защита на дивата природа приветстваха поетия от правителството ангажимент да предотврати изчезването на повече животински и растителни видове.

"Целта е амбициозна, но е от съществено значение, за да се даде възможност на бъдещите поколения австралийци да познават животни като коали, планински мишки-опосуми, захарни катерици, червеноглави какаду", отбелязва Баша Стасак от Австралийската фондация за опазване на природата. "Ключът към тази цел е да спре унищожаването на местообитанията на дивата природа".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648