Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

ЕС и Свят 19.04.2024 09:18 Снимка: ДНЕС+

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се към алтернативни летища в отговор на затварянето на въздушното пространство и летищата след израелска атака срещу Иран, показват данни от проследяване на полети, цитирани от "Ройтерс".

Иран затвори летищата си в Техеран, Шираз и Исфахан след атаката и освободи полетите от западната част на въздушното си пространство за няколко часа след атаката, според уебсайта за проследяване на полети FlightRadar24.

До 04:45 летищата и въздушното пространство бяха отворени отново и известията за затваряне, публикувани в базата данни на Федералната авиационна администрация на САЩ, бяха премахнати.

Преди летищата да отворят отново, Flydubai заяви, че е отменил петъчните си полети до Иран. 

Полет на Iran Air от Рим за Техеран е бил отклонен към Анкара, Турция, показа Flightradar 24.

Emirates, Flydubai, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi и Belavia са сред компаниите, които продължават да летят над частта от въздушното пространство на Иран, която остава отворена в първите часове след атаката рано в петък, показва уебсайтът за проследяване.

"Наблюдаваме ситуацията отблизо и ще направим промени в маршрутите на нашите полети след консултация със съответните власти", се казва в изявление на Flydubai.

Затварянето на въздушното пространство и летищата в Иран усложни допълнително натоварената седмица за базираните в Дубай авиокомпании след рекордните валежи в Обединените арабски емирства.

От вторник 1478 полета са били отменени до и от Дубай, приблизително 30% от всички полети, според FlightRadar24.

Много западни и азиатски авиокомпании вече се отклоняваха от Иран и въздушното му пространство преди израелската атака, която дойде дни след атаката на Иран с ракети и дронове срещу Израел.

Lufthansa  удължи спирането на полетите до Техеран до края на месеца, позовавайки се на продължаващи опасения за сигурността в региона.

Австралийската Qantas Airways, заяви в събота, че пренасочва полетите между Пърт и Лондон поради опасения за Близкия изток, тъй като избягва въздушното пространство на Иран.

Тайванските China Airlines "продължава да обръща внимание на ситуацията, докато разработва и планира най-подходящите маршрути в съответствие с препоръките на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз". 

Etihad Airways съобщи, че "непрекъснато следи актуализациите на сигурността и въздушното пространство, безопасността винаги е наш най-висок приоритет и ние никога не бихме изпълнили полет, освен ако не е безопасно да го направим".

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194