Атака срещу военен пост на Пакистан уби 5 души по сигурността

ЕС и Свят 16.03.2024 13:30 Снимка: ДНЕС+

Атака срещу военен пост на Пакистан уби 5 души по сигурността

Екстремисти атакуваха военен пост в Пакистан близо до Афганистан в събота сутринта. За атаката е използвано превозно средство, натоварено с експлозиви. Петима членове на силите за сигурност са загинали, съобщи пакистанската армия.

Нападателите са шестима, се казва в изявление на военното медийно крило, без да се назовава групировката, отговорна за атаката.

"Терористите се блъснаха с експлозивно превозно средство в стълба, последвано от множество самоубийствени атентати, които доведоха до срутване на част от сграда, което доведе до шахадат (мъченичество) на петима", се казва в изявлението.

Жители на Вазиристан, граничеща с Афганистан област в пакистанската провинция Хайбер Пахтунхва, казаха пред Ройтерс, че експлозията е разтърсила врати и е счупила прозорци.

Пакистанското правителство и служители по сигурността казват, че атаките са се увеличили през последните месеци, като отговорността за много от тях е поета от пакистанските талибани (TTP). Длъжностни лица посочват, че екстремистите използват афганистанска земя за извършване на атаки.

Това навреди на отношенията между Пакистан и управляващите афганистански талибани, които отричат да позволят Афганистан да бъде използван от екстремисти.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731