Армения и Азербайджан пак се обвиняват за нарушаване на примирието

ЕС и Свят 18.10.2020 15:17 Снимка: ДНЕС+

Армения и Азербайджан пак се обвиняват за нарушаване на примирието

Само няколко часа след влизането в сила на хуманитарното примирие, Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в неговото нарушаване, пише БиБиСи.

Първи за нарушаване на режима на прекратяване на огъня съобщиха властите на Армения. По техни данни азербайджански военни са започнали артилерийски обстрел почти веднага след полунощ, когато започва хуманитарния коридор. Обстрелът е продължил почти три часа.

На свой ред властите на Азербайджан съобщават, че околностите на Джабраил и селата около река Араз в нощта срещу неделя са били подложени на минометен и артилерийски обстрел. Засега не се съобщава за жертви.

Нагорни Карабах съобщава за настъпление на азербайджански сили, независимо от влязлото в сила примирие. От местните власти съобщават обаче за убити и ранени, макар и да не привеждат по-конкретни данни.

Военните действия в Карабах започнаха на 27 септември, като се откриха няколко фронта, под обстрела на които попадат и населени места с цивилно население. Най-малко 600 са жертвите от ескалацията на военния конфликт. И двете държави - Армения и Азербайджан - обявиха извънредно положение.

На 10 октомври с посредничеството на Москва бе договорено кратко примирие за обмяна на пленници и хуманитарен коридор, което примирие така и не влезе в сила.

Международната общност, НАТО и световни лидери призоваха за спиране на огъня в Нагорни Карабах. 

На 19 октомври се събира Съветът за сигурност на ООН за консултации при закрити врати във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах. /news.bg

CHF CHF 1 1.82379
GBP GBP 1 2.15904
RON RON 10 4.01048
TRY TRY 10 2.10175
USD USD 1 1.65959