Арестуваният шпионин в Италия не е имал пълен достъп до тайни

ЕС и Свят 08.04.2021 20:07 Снимка: ДНЕС+

Арестуваният шпионин в Италия не е имал пълен достъп до тайни

Капитанът от италианските военноморски сили, арестуван миналата седмица по обвинение в шпионаж за Русия, не е имал пълен достъп до национални или натовски военни тайни. Това обяви министърът на отбраната Лоренцо Герини, цитиран от "Франс прес".

Валтер Биот, който е работил в кабинета на началника на щаба на отбраната, беше задържан, след като полицията го хвана, както твърди, да предава поверителни документи на руски военен офицер срещу 5000 евро.

Според Герини капитанът е имал достъп до "класифицирани документи", но не е бил достатъчно високопоставен, за да разполага с подробна информация за военни операции.

Той е можел да види документи и оценки за военната политика, но не и материали, отнасящи се до "управлението на операциите, или подробности за националните и натовските способности", каза министърът по време на изслушване пред съвместните комисии по отбрана на двете камари на парламента.

Миналата седмица италианските медии цитираха съдебен документ, в който се посочва, че полицията е открила 181 снимки на поверителни документи на флашкартата, която капитанът е бил видян да предава на руския си контакт.

След ареста му Италия извика руския посланик и изгони двама служители от канцеларията на военния аташе на руското посолство.

Съпругата на Биот, Клаудия Карбонара, заяви пред вестник "Кориере дела сера", че съпругът ѝ бил "отчаян" за пари, тъй като месечната му заплата от 3000 евро не била достатъчна, за да издържа семейството му от четири деца./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176