Албанската полиция задържа шестима каналджии

ЕС и Свят 26.05.2023 17:50 Снимка: ДНЕС+

Албанската полиция задържа шестима каналджии

Албанската полиция арестувала шестима души за предполагаемо организиране на незаконно преминаване на границата за хора от арабските страни и откриване на огън по гранична полиция. Това съобщи Асошиейтед прес.

В изявление на полицията се казва, че трафикантите са действали в малките часове на нощта в село Морине, близо до косовската граница, на 165 километра северно от столицата Тирана. Там те са извършвали престъпна дейност, подпомагайки емигранти от трети страни да преминат границата незаконно в замяна на финансова компенсация.

На нареждането на полицейските служители да спрат, трафикантите отвърнали с изстрели. След часове на преследване в координация със косовските власти, петима сирийци и един алжирец бяха арестувани. Един заподозрян още се издирва, поясняват от полицията.

Задържаните са обвинени в подпомагане на мигранти от арабски или азиатски страни да преминат нелегално от Гърция в Албания, Косово и Сърбия, които след това се опитват да си проправят път към западноевропейска страна. Те също така са привлечени към наказателна отговорност за опит за убийство за откриване на огън срещу гранични агенти и незаконно притежание на оръжие.

Ако бъдат признати за виновни ги чака доживотен затвор.

Албания не е предпочитан маршрут за мигранти, макар, че някои използват малката държава от Западните Балкани, за да се придвижат към Западна Европа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648