Активни бойни действия се водят на Слобожанското и Донецкото направление

ЕС и Свят 14.05.2022 14:57 Снимка: ДНЕС+

Активни бойни действия се водят на Слобожанското и Донецкото направление

Пълен контрол върху територията на Донецка, Луганска и Херсонска област, както и сигурност на сухопътния коридор до Крим - това е целта на руската армия и Кремъл. Това съобщават в сутрешната си сводка украинския генерален щаб.

Украинския генщаб докладва от нощта:

Най-висока активност на войските се наблюдава в Слобожанското и Донецкото направление.

В Донецка и Луганска област през изминалото денонощие са отблъснати десет атаки на руски войски, докладват украинските военни.

По Северското направление на съприкосновение руските войски интензивно охраняват украинско-руската граница в Брянска и Курска област.

В Харков има замразяване на конфликта, като усилията на руските сили са насочени към задържане на заетите позиции и маршрути за снабдяване. 

Институтът за изследването на войната, базиран във Вашингтон, потвърждава информацията, че руските военни вероятно са взели решение да се изтеглят напълно от позициите си около град Харков в резултат на украинските контраатаки и ограничената наличност на подкрепления.

Край Изюм тази нощ са обстрелвани Долхинке и Хусаровка, целите са както гражданска, така и военна инфраструктура. Обстрел е имало и в посока Донецк и Таврично.

В Мариупол Русия продължава да блокира частите на ВСУ в близост до завода "Азовстал" и нанася масирани артилерийски и авиационни удари.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648