Афганистан, Либия, Сирия и Украйна обсъдиха Лавров и Гутериш

ЕС и Свят 25.09.2021 13:03 Снимка: ДНЕС+

Афганистан, Либия, Сирия и Украйна обсъдиха Лавров и Гутериш

Ситуацията в Афганистан, Либия, Сирия и Украйна обсъдиха в петък генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и руският външен министър Сергей Лавров. Това се посочва в изявление на канцеларията на административния ръководител на международната общност, цитирано от ТАСС.

"Генералният секретар и външният министър обсъдиха сътрудничеството между Русия и ООН по широк кръг въпроси. Страните също така обмениха мнения относно последните събития в Афганистан, Либия, Сирия и Украйна", отбелязват от световната организация.

Лавров участва в събитията от седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Русия може да се превърне в посредник между ООН и Афганистан за намаляване на санкциите, както и за помощ при възстановяването на страната. За това се обявиха по-рано талибаните.

Русия е известен съюзник на президента Башар Асад в Сирия.

През август, разследване на БиБиСи разкри мащаба на операциите на руска група наемници в гражданската война в Либия. Бойците на Вагнер се появиха в Либия през април 2019 г., когато обединиха силите на генерал Халифа Хафтар, след като той започна атака срещу правителството, подкрепяно от ООН в столицата Триполи. Конфликтът приключи с примирие през октомври 2020 г./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648