Адвокати призоваха да се отнеме разрешителното на Руди Джулиани заради лъжи

ЕС и Свят 22.01.2021 09:50 Снимка: ДНЕС+

Адвокати призоваха да се отнеме разрешителното на Руди Джулиани заради лъжи

Група известни адвокати поиска властите в Ню Йорк да отнемат разрешителното на Руди Джулиани за упражняване на адвокатската професия заради изказаните лъжи по време на заведените съдебни дела от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп след президентските избори през ноември.

"Адвокати за защита на американската демокрация" също призовават за разследване на Джулиани, който служи като федерален прокурор и кмет на Ню Йорк преди да бъде нает от Тръмп като личен адвокат.

"Това оплакване се отнася до закона, а не до политика", пишат те в писмото до комисия за адвокатски жалби към Върховния съд в щата Ню Йорк. Под писмото са се подписали повече от 40 адвокати.

Адвокати, които не са свързани с групата, включително адвокат, който защитава други свои колеги от оплаквания заради нарушаване на етичните правила, коментират, че писмото може да има сериозни последици за Джулиани.

Комисията за разглеждане на адвокатски жалби, която е част от съдебната система на щата Ню Йорк, има правомощията да отнема разрешителните на адвокати.

Джулиани води адвокатският екип на Тръмп за оборване на резултата от изборите, но не успя да представи доказателства за големи измами. Екипът изгуби десетки дела в ключови щати и във Върховния съд.

Отнемането на лиценза на адвокат е изключително необичайно, коментират експерти, но срещу Джулиани има силни доказателства./news.bg

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986