77 милиона пеленачета не се кърмят в първия час след раждането, съобщи УНИЦЕФ

ЕС и Свят 29.07.2016 15:32

Всяко второ новородено - около 77 милиона пеленачета, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането. Това ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимият контакт кожа-до-кожа, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт, гласи доклад на УНИЦЕФ.

„Когато новородените чакат твърде дълго контакт с техните майки, веднага след като са излезли на бял свят от майчината утроба, шансовете им за оцеляване намаляват, ограничава се производството на кърма и се възпрепятства изключителното кърмене. Ако всички бебета получават единствено майчина кърма от момента, в който се раждат до шестия месец, това ще доведе до повече от 800 000 спасени детски живота всяка година“, заяви Франс Бегин, старши съветник по хранене към УНИЦЕФ.

Първият контакт променя майката и бебето. Веднага след раждането той не бива да бъде прекъсван, освен в случаите, когато състоянието на майката или бебето не налагат раздялата им, съветват от Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН, както е известна УНИЦЕФ.

Според голям брой научни изследвания контактът „кожа до кожа“ между майката и новороденото:

- гарантира по-добра физиологична стабилност на новороденото - стабилизира ритъма на дишането, сърдечната честота и телесната му температура;

- осигурява защита срещу инфекции, подкрепя оптималното развитие на мозъка на новороденото;

- изгражда силна емоционална връзка между майката и бебето;

- улеснява началото и удължава продължителността на кърменето;

- профилактира следродилната депресия на майката.

В последните 15 години е забавено увеличаването на броя новородени, които се кърмят през първия, най-важен час от живота на детето, показват данни на УНИЦЕФ. Например в Субсахарска Африка, където детската смъртност под 5 годишна възраст е най-висока в целия свят, нивата на ранно кърмене за последните 15 години са се повишили само с 10% в Източна и Южна Африка. За сравнение в Западна и Централна Африка стойности за същия период остават без промяна.

Дори в Южна Азия, където стойностите на ранно кърмене са се утроили за последните 15 години – от 16% през 2000 г. до 45% през 2015 г. – увеличението все още не е достатъчно, защото 21 милиона новородени все още чакат твърде дълго преди да бъдат поставени на гърдите на майката.

Колкото повече закъснява кърменето, толкова по-големи са рисковете за здравето на детето, особено в първия месец след раждането. Забавянето на кърменето с 2 до 23 часа след раждането повишава рисковете от преждевременна смърт в първите 28 дни от живота на детето с 40%. Забавянето с 24 часа или по-дълго повишава този риск до 80%.

„Майчиното мляко е първата ваксина на бебето, първата и на-добра защита, която то получава срещу болести и епидемии. Смъртността при новородените съставлява близо половината от всички случаи на детска смъртност при деца под 5 г., което прави навременното кърмене изключително важно за тържествуването на живота“, допълни още Франс Бегин. /news.bg
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648