50 загинали при протестите в Иран

ЕС и Свят 24.09.2022 11:07 Снимка: ДНЕС+

50 загинали при протестите в Иран

Най-малко 50 души са били убити при потушаването на протестите от страна на иранските сили за сигурност, които избухнаха след смъртта на Махса Амини, починала скоро, след като е арестувана от моралната полицията за неподходящо на строгите ислямски канони облекло.

Това са съобщили от базираната в Осло неправителствена организация за правата на човека в Иран (IHR), цитирани от АФП. 

Протести са се провели в около 80 града и други градски центрове, откакто демонстрациите започнаха преди една седмица.

Правозащитни групи също посочиха смъртни случаи в и региона на Северен Кюрдистан, откъдето беше Амини.

"Поне 50 души са били убити досега и хората продължават да протестират за основните си права и достойнство", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам пред АФП.

Демонстрации са се провели и в редица европейски държави, както и САЩ. Навсякъде жените или са сваляли демонстративно забрадките си, или са подстригвали косите си в памет на загиналата.

Официално, моралната полиция твърди, че няма упражнено насилие, а арестантката е починала заради сърдечни проблеми. Случаят обаче не е изолиран. Има много сигнали и от други арестувани от моралната полиция жени за побои.

На иранския президент Ебрахим Раиси се наложи да дава обяснения по случая. 

В Иран има свобода на изразяване, но протестите, които се случват сега, са неприемливи "актове на хаос", каза той.  Той добави, че е наредил разследване на смъртта на младата жена. Проблемите с правата трябва да се разглеждат по целия свят с един стандарт", каза Раиси на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република за ограниченията на личните свободи - включително строг код за обличане на жените - и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.

Самият Раиси прекъсна интервю за CNN. Причината бе, че водещата Кристиан Аманпур отказа в последния момент искането да носи шал на главата.

Интервюто е било отдавна планирано интервю в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на интервюто, помощник казал на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато работи в Иран, за да се съобрази с местните закони и обичаи. Но тя каза, че няма да покрие главата си, за да проведе интервю с ирански служител извън страна, където това не се изисква.

"Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде извън Иран, никога не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 г. насам, да нося шал на главата ", каза тя в четвъртък.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648