37-годишен датчанин е заподозреният за атаката с лък в Норвегия, при която загинаха петима души

ЕС и Свят 14.10.2021 14:21 Снимка: ДНЕС+

37-годишен датчанин е заподозреният за атаката с лък в Норвегия, при която загинаха петима души

Той е приел исляма и полицията го е държала под око от 2020 година

Четири жени и един мъж бяха убити, а други двама са ранени, след като мъж стреля с лък и стрели в норвежкия град Кьонигсберг, предава BBC. Няма пострадали българи.

Заподозрян за убийството е 37-годишен датчанин. Той е бил арестуван и разпитван в продължение на часове. Единият от ранените е полицай, който не е бил на работа. Засега се предполага, че мъжът е действал сам, но не са ясни възможните му мотиви.

На пресконференция тази сутрин началникът на полицията заяви, че всички жертви са на възраст между 50 и 70 годишна възраст.

Преди нападението органите на реда са били в контакт с извършителя поради опасения от радикализация, след като той е приел исляма.

„Преди това е имало опасения, свързани с радикализацията му“, заяви пред репортери служител на норвежката полиция, като добави, че полицията го държи под око от 2020 година.

Нападателят е стрелял по хора на различни места из града, който се намира на 68 км югозападно от столицата Осло.

Атаките са продължили повече от половин час в Кьонигсберг. Твърди се, че мъжът е започнал нападението в супермаркет Coop Extra в западната част на града. Раненият полицай е бил в магазина по това време.

Според органите на реда няколко от атаките са извършени с лък и стрели, но се проверява дали не е използвано и друго оръжие.

След първата конфронтация с полицията нападателят е успял да избяга, той е бил арестуван в 18:47 часа местно време, 35 минути след началото на атаката.

Адвокат на задържания мъж разкри, че той съдейства на разследването. Според разследващите нападателят е имал здравословни проблеми.

Атаката е най-смъртоносната в Норвегия, откакто крайнодесният екстремист Андерш Брейвик уби 77 души, повечето от които в летен лагер на детската лейбъристка партия на остров Ютьоя през юли 2011 година.

„Напълно немислимо“, заяви кметът на града Кари Ан Санд. По думите ѝ това е шокираща атака, извършена в район, където живеят много хора. Кризисен екип ще помогне на всички засегнати. Жителите на  Кьонигсберг са силно разтърсени от „тази трагична ситуация“./tribune.bg 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448