280 000 души поискаха с петиция уволнението на кондуктор, изхвърлила котарак от влак в Русия

ЕС и Свят 22.01.2024 15:52 Снимка: ДНЕС+

280 000 души поискаха с петиция уволнението на кондуктор, изхвърлила котарак от влак в Русия

Руският държавен жп оператор се извини и обеща промени в инструкциите, а собственикът е решен да направи всичко, за да бъдат наказани виновните

Кондукторка изхвърли котка от пътнически влак в Русия при минусови температури, предаде ДПА. Държавният жп оператор се извини. 

След дълго търсене с помощта на стотици доброволци котаракът Туикс бе намерен мърт в, съобщи нейният стопанин, цитиран от руски медии.

Шокирани руснаци пуснаха петиция в платформата charge.org, като призоваха руската държавна железница да уволни служителката, а петицията вече е събрала повече от 280 000 подписа. 

Служителката във влака помислила, че Туикс е бездомно животно, което се е качило във влака на гарата в западния град Киров, съобщи руската железница. Компанията каза, че съжалява за случилото се и че ще промени процедурите си.

Отсега нататък безпризорните животни във влаковете ще се предават директно на персонала на гарата. След това служителите ще потърсят стопанина или ще настанят животното в приют.

Рукият жп оператор каза, че служителката на влака от Екатеринбург до Санкт Петербург е попитала пътниците дали животното си има стопанин, но никой не е отговорил.

"Пътниците забелязаха, че котката обикаля из влака без надзор", се казва в изявлението на руската железница.

Тогава кондукторката изхвърлила животното навън, защото подозирала, че стопанинът ѝ вероятно може да потърси котката около близката гара. Пътникът, който вероятно е бил заспал, съобщил на персонала във влака, че котката липсва чак 10 часа след потеглянето от Киров. Според руския жп оператор това се е случило на 11 януари.

След дни търсене бе съобщено, че Туикс е открит мъртъв в снега на около 15 километра от гарата в Киров, след като три дни целият град го издирвал. Доброволци открили животното, разкъсано от кучета. 

Според стопанина на котарака - Едгар Гайфулин, той лично е купил билета за влака на домашния си любимец, както и на своя баща, който го е придружавал. Котето е пътувало към дома си от Урал, където е било оперирано. Когато при пристигането Едгар не открил животното, попитал кондукторката и тя му казала, че котката е избягала в Киров.

От ръководството на железниците пък му казали, че не носят отговорност за "ръчен багаж". Той опонирал, че това не е вещ, а котарак и освен това е имал билет за влака. Младежът е решен докрай да направи всичко, за да бъдат наказани виновните. "Не искам и друг път да постъпят по същия начин", разказва момчето, цитирано от "Известия".

След медийния шум и възмущението на хората все пак е започнало служебно разследване на инцидента. Железницата уточни, че в Русия пътниците трябва да носят домашните си любимци в клетка, когато пътуват.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731