Жителите на Ченгене скеле: Христо Иванов просто си съчинява

България 21.01.2021 14:50 Снимка: ДНЕС+

Жителите на Ченгене скеле: Христо Иванов просто си съчинява

Сдружение „Морски сговор“ потвърдиха, че те са инициатори на промените в Закона за морските пространства

Не ГЕРБ, а жителите на рибарското селище Ченгене скеле са инициаторите за промените в Закона за морските пространства, Това потърди пред 24 часа председателят на сдружение „Морски сговор“ Димитър Янчев. Повод за думите му са твърденията на лидера на „Да, България“  Христо Иванов, че с измененията ще се предпази незаконна постройка на плажа в парка Росенец до летните сараи на Ахмед Доган.

„Христо Иванов просто си съчинява. Явно не е добър юрист или пък има желание за политическа изява, която да му осигури пиар. Имаме толкова задълбочен анализ преди да внесем документацията, че това касае само и единствено обекти, които имат влезли в сила общ утройствен план, подробен устройствен план и селищно образование. Това са трите главни условия и те са посочени в нашето предложение. Не може Христо Иванов да твърди, че сараите на Доган са в селищно образование. То не съществува там, а при нас е влязло решение в сила и е вписано в „Държавен вестник“, казва Янчев. Той от години живее на Ченгене скеле и също от години се бори то да бъде защитено от закона, защото е единствено, пише изданието. До законовите текстове жителите на рибарското селище стигат след години в срещи с юристи.

„Успяхме да изготвим тези текстове, които благодарение на отзивчивостта на някои народни представители входирахме в парламента“, казва още председателят на „Морски сговор“ и добавя, че мотивите ще бъдат представени лично от него в комисията по земеделие. Той припомня и десетките пъти през годините, в които е имало опити за събарянето му, но благодарение на бургаската общественост и популярни българи като Стефан Диомов, Тони Димитрова, Петко Бочаров и организации като „Грийн Пийс“, селището се е запазило до днес.

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269