Зелените коридори не натоварват здравната система

България 24.02.2021 10:02 Снимка: ДНЕС+

Зелените коридори не натоварват здравната система

Пускането на "зелените коридори" ни показа колко са желаещите ваксина хора. Те не делят ваксините коя е по-добра и коя по-лоша, а виждат, че ваксините са ефективни. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов в сутрешния блок на БНТ.

Той е на мнение, че няма пренатоварване на системата със "зелените коридори", а тези коридори са първи тласък на желаещите да се ваксинират. "Зелените коридори" ще продължат да работят за хората, които са с прекъснати здравни осигуровки и които нямат личен лекар.

Всички ваксини са ефективни, използват се и няма никакъв проблем, увери проф. Балтов, въпреки че призна, че няма възможност за отдих.

Ние сме на прав път, трябва да има "зелени коридори" и да продължи масовата ваксинация първо с първата доза и след това с втората доза, настоя шефът на "Пирогов". До края на настоящата седмица се очакват още ваксини, а през март месец ще дойдат повече от 500 000 дози от всички разрешени до момента ваксини. За последното денонощие са направени 17 000 ваксини за цялата страната. Само в "Пирогов" вчера са влезли 450 ваксини, като от тях 110 са втора доза.

Личните лекари могат да започнат да ваксинират в началото на март месец, за да могат да дойдат големите пратки ваксини и да стигнат за всички. "Джипитата са малко притеснени, защото не разполагат със защитна стена зад себе си, каквато е една болница, в която има всички възможности - това ги притеснява, нормално е. Може да има леки странични реакции, които преминават от 24 до 48 часа, така че няма нищо страшно", категоричен бе проф. Балтов.

Преболедувалите коронавирус трябва да забавят ваксинацията си и да не избързват веднага да се наредят на зелените коридори да бъдат ваксинирани, посъветва медикът.

"Истината е, че ваксинацията е бъдещето и здравето на нациите", изтъкна проф. Балтов и призова да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция и да не се отпускаме, че след първата доза вече сме защитени от вируса.

В "Пирогов" няма да има денонощен кабинет за ваксиниране. "Зелените коридори" вършат работа и ние сме готови да увеличим работното време през уикенда от 8 до 20 ч. Трябва първо да видим какво ще продължи да е желанието на хората да се ваксинират в "зелените коридори", подчерта проф. Балтов.

Вчера в "Пирогов" са приети 23 пациенти с коронавирус, а са изписани 14 пациенти. Мъчим се да бъдем максимално полезни на обществото и да дадем всичко, което зависи от нас, увери директорът на болницата.

Според него не е фатално да има пет дни закъснение за втората доза, но има лек диапазон във възможностите. Стига да има достатъчно ваксини пациентите могат да направят втората си доза и при личния лекар или в друго населено място.

Към края на април и началото на май ще има достатъчно дози ваксини, за да бъдат задоволени нуждите на всички. Може би около 1 млн. ваксини ще има през април, така че няма да има проблем, увери проф. Балтов.

За критиките с овладяването на кризата с COVID-19 с ваксините, проф. Балтов заяви, че хаос няма. Той увери, че електронната система е готова и в началото на март ще бъде пусната.

"Всичко е направено много планово и ритмично, отстрани може да изглежда хаотично, но не е", категоричен бе проф. Балтов.

Той увери, че болниците са подготвени като имат опит и средства. Плановите операции няма да бъдат спирани, но винаги хората, които не са преболедували вируса, трябва да имат едно наум. НОЩ ще съществува, докато има нужда, а в настоящата ситуация ще го има поне до лятото - това са очакванията на директора на "Пирогов"./news.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476