Зелената и ядрената енергия могат успешно да се сработят, убеден Андрей Живков

България 18.10.2021 09:15 Снимка: ДНЕС+

Зелената и ядрената енергия могат успешно да се сработят, убеден Андрей Живков

В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава за ядрената си политика. Това заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Той подчерта, че ядрената енергия е сигурен, устойчив и беземисионен източник на електроенергия.

Според него е нормално да продължим развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои "изваждането" на мощности, които работят на въглища.

"Подкрепяме и зелената енергия изключително много. Заложихме в Националния план за възстановяване и устойчивост много средства, които да я развият, но без базова мощност не може", обясни Живков.

По негови думи зелената енергия може съвсем успешно да се сработи с ядрената енергия, тъй като тя също е беземисионна, а целта до 2050 г. е да постигнем беземисионна икономика.

"По-важното е да убедим първо себе си и след това тези, които са заети във въглищните региони, защото за тях и нас е важно да имаме яснота какво правим. Поставяйки някаква крайна година, ние ще трябва да започнем да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме региона, така че хората, които работят там, да не нарушат социалното си положение и да дишат по-чист въздух", изтъкна служебният енергиен министър.

Относно цените на енергоносителите той посочи, че от една страна ръстът им е бил предизвикан от взривното възстановяване на икономиката след COVID-19. От друга страна било покачването на въглеродните емисии, които засягат производителите на ток от въглища.

Живков обясни, че така са се насложили няколко фактораи се е получил "ефектът на доминото".

"Ние сме 100% зависими от вноса на газ, нямаме находища. Ако имаме около 3-3,5 млрд. консумация в държавата, имаме около 0,2 млрд. вътрешен добив. Това, което трябва да направим възможно най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ", категоричен бе той.

Той посочи, че битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това е вид подкрепа за бизнеса.

Министърът поясни, че в западната част на ЕС битовете потребители са на свободния пазар на електроенергия, т.е. имат си доставчици и те директно усещат удара от високите цени. При нас обаче това не е така.

"При нас евентуално повишение би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на КЕВР. Именно в този момент трябва да предприемем мерки. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило", отбеляза той.

Относно разсроченото плащане на сметки Живков заяви, че при нас предприятията от 1 юли тази година излязоха на свободния пазар т.е. те са си намерили доставчик на електроенергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента. Битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар, доставчици са му електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да им препоръчаме такава мярка, поясни той./БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448