Здравко Димитров: Когато ПП построят поне една велоалея, тогава да говорят колко струва един обект

България 20.07.2022 12:10 Снимка: ДНЕС+

Здравко Димитров: Когато ПП построят поне една велоалея, тогава да говорят колко струва един обект

За ремонт на Хуманитарната гимназия ще бъде обявена обществена поръчка, когато дойдат парите. Това  заяви Здравко Димитров по повод на твърденията на депутатите от Продължаваме промяната Росен Костурков и Николай Ангов, че община Пловдив бави ремонта и реставрацията на сградата на ХГ "Св. св. Кирил и Методий" - паметник на културата, съобщава „Марица.бг“.

Градоначалникът на свой ред гневно попита: като обещаха пари за Концертна зала, защо ги няма и до днес? Ремонтът не е започнат, нито е избран изпълнител, макар че и Операта, и сградата са държавни, отбеляза Димитров.  Защо е спрян проектът за разширението на пътя от "Скобелева майка" до Асеновградско шосе, при това - при избран изпълните, който толкова е важен за трафика, попита кметът.

И продължи: защо държавните институции с месеци бавят съгласуването на проекта на ВиК за изграждането на Южен обходен колектор? Този важен проект е в риск, а опасността да се загуби европейското финансиране - огромна.

Кметът подчерта, че Общината е кандидатствала за финансиране за три основни пътни проекта. Това са Голямоконарско шосе, Кукленско шосе и новата пътна връзка между бул. „Александър Стамболийски” и „Тракия” , потвърди зам.-кметът  Пламен Райчев. И трите отговарят на условията - имат готови технически проекти с КСС и издадено разрешение за строеж. В Общината не знаят защо е одобрено единствено Голямоконарско шосе.     

Ул. „Арх. Камен Петков” е предложена от район „Източен”, а улица в „Западен” -от тяхната районна администрация, каза Пламен Райчев. Депутатите бяха коментирали, че улицата е малка, само 600 метра, а цената, посочена от администрацията на Пловдив е силно завишена.Те намекнаха, че парите за тази улица са поискани заради хотел "Империал" на фамилия Тотеви.

"Когато ПП построят поне една велоалея, тогава да говорят колко струва един обект”, възмути се кметът на „Източен” Иван Стоянов. И отсече: „Тази цена е такава заради безумната инфлация на тяхното управление”.  

Районният кмет подчерта, че ул. „Арх. Камен Петков” трябва да се ремонтира не заради хотела, а заради четири училища и многото хора, живеещи в съседство.

"По тази улица  беше отклонен трафикът от ул. „Лев Толстой”, когато тя беше в ремонт. Настилката е разбита, при дъжд се наводнява. Проектът включва цялостната подмяна на подземната инфраструктура, осветление, нова настилка, тротоари и велоалеи", посочи Иван Стоянов.  

"Към края на следващата седмица ще бъдем готови с обществената поръчка за ремонт и реставрация на Хуманитарната гимназия", увери кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

И допълни, че в момента, в който стартира процедурата, лично той се ангажира да покани двамата депутати от "Продължаваме промяната" Росен Костурков и Николай Ангов да участват в тръжната комисия.

Обществената поръчка ще бъде обявена с прогнозна стойност 12 млн. лева, каквато цена е посочена от единствения участник при пазарното проучване. „Лично по молба на г-н Ангов пуснах пазарното проучване в сайта на Агенцията и нямам никаква представа защо интерес е проявила една фирма. Смятам, че нещата вървят нормално, и дано на търга да има повече кандидати, за да падне цената”,- така   районният кмет отговори на съмненията на депутатите от ПП, че изборът на изпълнител на обществената поръчка е предрешен.

Стаменов уточни, че обществената поръчка е разделена на две обособени позиции - един етап е за сградата, вторият - за двора. Така е издадено и строителното разрешение. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648