Завършеният ваксинационен курс осигурява високо ниво на защита, казват европейски експерти

България 25.09.2021 15:46 Снимка: ДНЕС+

Завършеният ваксинационен курс осигурява високо ниво на защита, казват европейски експерти

Хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс. И това трябва да стане сега, когато се увеличава разпространението на делта варианта на SARS-CoV-2. Това се казва в препоръка на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), цитирана от българското Министерство на здравеопазването (МЗ).

Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS CoV 2, включително от варианти като делта, предава БТА. Най-високото ниво на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаването на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина.

Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания, се казва в съобщението.

Разпространяваната в общественото пространство невярна информация за ваксините подкопава доверието в имунизационния процес, посочват от Министерството на здравеопазването (МЗ) и подчертават, че науката е категорична за безвредността и безопасността на ваксините.

Достоверни източници на информация са Световната здравна организация, Европейската комисия, ЕМА, ECDC, МЗ, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националният център по заразни и паразитни болести и т.н., отбелязват от МЗ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448