Затегнат контрол по границите: Спецакция срещу нелегалните превози, спряха от движение 9 микробуса

България 18.06.2020 17:00 Снимка: ДНЕС+

Затегнат контрол по границите: Спецакция срещу нелегалните превози, спряха от движение 9 микробуса

Спецакция срещу нелегалните превози се провежда в страната от понеделник. Засилени проверки на МВР и НАП се извършват на 4 гранични пункта у нас.

При акцията са установени превозвачи без лиценз или такива, които не издават касови бележки на пътниците. Общо проверените автобуси и микробуси са 56. На 9 са свалени номерата и нямат право да се движат в следващите шест месеца. Има и случай, при който шофьор се е опитал да подкупи проверяващите.

Девет леки автомобили са спрени от движение за извършването на нерегламентиран превоз на пътници. Това показват резултатите от първите три дена на разпоредените проверки от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщиха от ресорното ведомство.

Акцията за борба срещу сивия сектор, в автомобилните превози, се провежда на четири гранични пункта. В проверките участват и контролни органи на МВР и НАП, като се предвижда да бъдат извършвани инспекции и на други гранични пунктове, както и във вътрешността на страната.

„Нерегламентираният превоз е изключително опасен вид транспорт. Отговорността по време на пътуването не се носи от никого. Никой няма застраховка за пътуването. Той е 100% нерегламентиран и е в сивия сектор. Благодарим на автомобилния бранш за съдействието, което ни оказва в борбата с незаконните превози. Основната ни цел е да ограничим тези превози и да подпомогнем светлия сектор, защото 30% от превозите са нерегламентирани. Паралелно с налагането на санкции събираме информация за цялостната дейност на лицата, извършващи тези превози. Тази информации я предаваме на компетентните органи – прокуратура, НАП за извършване на последващи проверки“, това коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на днешната проверка на ГКПП „Калотина“.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски обяви, че до момента са проверени общо 56 микробуса, като при 9 микробуса е установено, че се извършва нерегламентиран превоз на пътници. Наложена е принудителна административна мярка, като превозните средства са спрени от движение за 6 месеца, а на водачите ще бъде наложена парична санкция от 2000 лева. Най-много установени нарушения има на ГКПП „Русе“ – 8 и 1 е на ГКПП „Кулата“.

„При един от спрените от движение микробуси на ГКПП „Русе“ водачът е направил опит да даде нерегламентирано пари на служител на ИА „Автомобилна администрация“. Случаят е докладван на Прокуратурата и е образувано досъдебно производство“, каза още Бойко Рановски. Той уточни, че проверките се извършват съвместно с МВР, тъй като установяването и доказването на нерегламентиран превоз изисква събиране на данни от водача и пътниците, за които инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ нямат правомощия. По думите му тези превози са изключително опасни, защото те се извършват от нелицензирани водачи, които нямат разрешение за тази дейност, без застраховки за пътниците и без билети. Водачите управляват преуморени и често се случват инциденти с подобни превозни средства в Европа.

Бойко Рановски заяви, че тези масирани проверки ще се провеждат до края на този месец, като в момента заедно с другите компетентни органи се обсъждат възможностите за постоянен контрол./tribune.bg 

CHF CHF 1 1.80544
GBP GBP 1 2.19727
RON RON 10 4.01377
TRY TRY 10 2.07071
USD USD 1 1.6484