Започват баловете, бъдете внимателни!

България 21.05.2021 15:55 Снимка: ДНЕС+

Започват баловете, бъдете внимателни!

Май е месецът на абитуриенските балове, които текат в продължение на седмица.

Днес зрелостниците се явиха на втората задължителна матура с избор на предмет и същинските празненства започват другата седмица. Затова и от МВР са събрали разнородни съвети, за да протече всичко по вода и без инциденти.

Пожарникарите съветват да се обърне внимание с очакваното събиране на големи групи от хора в дискотеки, ресторанти, хотели и туристически обекти.

Във тази връзка те обръщат внимание на ръководителите на такива обекти, които са длъжни да проверят изправността на пожароизвестителните и пожарогасителните системи, системите за гласово уведомяване, пожарните кранове, системите за управление на дим и топлина, както и пожаротехническите средства за първоначално гасене на пожари (пожарогасители и др.). Евакуационните пътища да се поддържат свободни. Всички врати да са отключени за осигуряване на по-бързо евакуиране на пребиващите.

Съвети към абитуриентите:

При влизане в непозната сграда, огледайте за разположението на изходите, наличието на пожарогасители - те могат да бъдат вашето спасение. При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате стълбищните клетки или външните евакуационни стълби. Следвайте схемите и знаците указващи пътя за евакуация. В никакъв случай не използвайте асансьорите. Не се поддавайте на паниката. При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу - там концентрацията на опасните газове е по-малка. Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448