Задава се ценови шок при зехтина extra virgin

България 25.06.2015 22:53

Кулинарите трябва да се подготвят за ценовия шок при зетхина от сорта extra virgin.

Цените на висококачествения зехтин, произвеждан в Италия, скочиха, след като през миналата година бактерия порази най-малко милион маслинени дръвчета в страната.

Епицентърът бе в Бари, където се произвеждат маслините "Коратина" – специален сорт, известен със силния си вкус и използван за смесване, за да придава плътност и аромат на други видове зехтин extra virgin.

Цените на зехтина extra virgin, произвеждан в Италия, са с около 65% по-високи от тези на зехтина, произвеждан в Испания, според Mintec.

Обикновено зехтинът extra virgin от Бари се продава с около 25% по-скъпо от този от Хаен, Андалусия, който е най-големият регион за производство на зехтин в Испания, казва Вито Мартиели, анализатор в Rabobank.

"В момента наблюдаваме сътресения при предлагането", казва той, цитиран от CNBC.

Волатилността в цената на зехтина extra virgin се дължи на факта, че целият пазар бе засегнат от слабата реколта в Испания и Италия през миналата година, които са водещите световни производители.

В момента, когато другите хранителни продукти, в това число зърнените храни и цените на растителното олио, като соевото олио например, са поставени под натиск от страна на прекомерното производство и натрупаните стокови запаси през последните години, зехтинът се превърна в една от най-добре представящите се суровини през първата половина на 2015 г.

Основната цена на испанския зехтин, която падна до 10-годишно дъно от 2012 г., достигна до деветгодишен връх от 3.5 евро на килограм.

Производството в Испания, която е най-големият производител в света, е намаляло наполовина заради изключително сухото и горещо време, докато маслинените гори в Италия пък пострадаха от прекомерните валежи, както и от зарязването с плодови мухи.

В резултат на това световното производство за 2014-15 г. се очаква да падне с 27% до 2.4 млн. т, в сравнение с предходната година, според Международния съвет за маслиновите продукти.

Сухото и горещо време в Испания поражда още опасения, че тазгодишното производство също може да бъде засегнато, казва Лорейн Хъдзън, анализатор в Mintec.

Резкият спад в предлагането на зехтин задълбочи търговския дефицит на Италия при този продукт. Страната, която е вторият най-голям износител и най-големият потребител, е нетен вносител на продукта в исторически план, купувайки го от други производители в Средиземноморския регион за местна консумация и износ.

Зеихтинът, който носи етика "опакован в Италия", се продава на много места, в това число в Северна Европа и САЩ.

Лошата реколта обаче повиши дефицита на Италия за зехтин extra virgin до най-високото му ниво от 2008 г., тъй като вносът на страната се е увеличил рязко.

По-високата цена на скъпия италиански зехтин, в сравнение с тази на зехтина от друг произход, ще означава нарастване на смесването, твърдят анализатори.

"В Италия няма достатъчно зехтин extra virgin. Италианците ще внасят това, което е налично на пазара," казва Мартиели.

В същото време хранителни експерти предупреждават, че повишаването на цените предполага и нарастване на измамите при зехтина.

Заедно с рибата и органичните храни, зехтинът е един от хранителните продукти, където измамите са най-големи, казва адвокат Мари Галахър, която работи в Дъблин и Брюксел. "Когато цените са високи и предлагането е ограничено, има повече стимули за измами и за престъпна дейност," според нея.

Италианският инспекторат, следящ за измами със селскостопанска продукция се е занимал със 72 криминални дела, свързани със зехтин през миналата година в сравнение с 50 през 2013 г., докато броят на изземанията на активи почти се удвоил от 52 до 95./profit.bg

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408