Задава се ценови шок при зехтина extra virgin
България 25.06.2015 22:53
Кулинарите трябва да се подготвят за ценовия шок при зетхина от сорта extra virgin.
Цените на висококачествения зехтин, произвеждан в Италия, скочиха, след като през миналата година бактерия порази най-малко милион маслинени дръвчета в страната.
Епицентърът бе в Бари, където се произвеждат маслините "Коратина" – специален сорт, известен със силния си вкус и използван за смесване, за да придава плътност и аромат на други видове зехтин extra virgin.
Цените на зехтина extra virgin, произвеждан в Италия, са с около 65% по-високи от тези на зехтина, произвеждан в Испания, според Mintec.
Обикновено зехтинът extra virgin от Бари се продава с около 25% по-скъпо от този от Хаен, Андалусия, който е най-големият регион за производство на зехтин в Испания, казва Вито Мартиели, анализатор в Rabobank.
"В момента наблюдаваме сътресения при предлагането", казва той, цитиран от CNBC.
Волатилността в цената на зехтина extra virgin се дължи на факта, че целият пазар бе засегнат от слабата реколта в Испания и Италия през миналата година, които са водещите световни производители.
В момента, когато другите хранителни продукти, в това число зърнените храни и цените на растителното олио, като соевото олио например, са поставени под натиск от страна на прекомерното производство и натрупаните стокови запаси през последните години, зехтинът се превърна в една от най-добре представящите се суровини през първата половина на 2015 г.
Основната цена на испанския зехтин, която падна до 10-годишно дъно от 2012 г., достигна до деветгодишен връх от 3.5 евро на килограм.
Производството в Испания, която е най-големият производител в света, е намаляло наполовина заради изключително сухото и горещо време, докато маслинените гори в Италия пък пострадаха от прекомерните валежи, както и от зарязването с плодови мухи.
В резултат на това световното производство за 2014-15 г. се очаква да падне с 27% до 2.4 млн. т, в сравнение с предходната година, според Международния съвет за маслиновите продукти.
Сухото и горещо време в Испания поражда още опасения, че тазгодишното производство също може да бъде засегнато, казва Лорейн Хъдзън, анализатор в Mintec.
Резкият спад в предлагането на зехтин задълбочи търговския дефицит на Италия при този продукт. Страната, която е вторият най-голям износител и най-големият потребител, е нетен вносител на продукта в исторически план, купувайки го от други производители в Средиземноморския регион за местна консумация и износ.
Зеихтинът, който носи етика "опакован в Италия", се продава на много места, в това число в Северна Европа и САЩ.
Лошата реколта обаче повиши дефицита на Италия за зехтин extra virgin до най-високото му ниво от 2008 г., тъй като вносът на страната се е увеличил рязко.
По-високата цена на скъпия италиански зехтин, в сравнение с тази на зехтина от друг произход, ще означава нарастване на смесването, твърдят анализатори.
"В Италия няма достатъчно зехтин extra virgin. Италианците ще внасят това, което е налично на пазара," казва Мартиели.
В същото време хранителни експерти предупреждават, че повишаването на цените предполага и нарастване на измамите при зехтина.
Заедно с рибата и органичните храни, зехтинът е един от хранителните продукти, където измамите са най-големи, казва адвокат Мари Галахър, която работи в Дъблин и Брюксел. "Когато цените са високи и предлагането е ограничено, има повече стимули за измами и за престъпна дейност," според нея.
Италианският инспекторат, следящ за измами със селскостопанска продукция се е занимал със 72 криминални дела, свързани със зехтин през миналата година в сравнение с 50 през 2013 г., докато броят на изземанията на активи почти се удвоил от 52 до 95./profit.bg
Цените на висококачествения зехтин, произвеждан в Италия, скочиха, след като през миналата година бактерия порази най-малко милион маслинени дръвчета в страната.
Епицентърът бе в Бари, където се произвеждат маслините "Коратина" – специален сорт, известен със силния си вкус и използван за смесване, за да придава плътност и аромат на други видове зехтин extra virgin.
Цените на зехтина extra virgin, произвеждан в Италия, са с около 65% по-високи от тези на зехтина, произвеждан в Испания, според Mintec.
Обикновено зехтинът extra virgin от Бари се продава с около 25% по-скъпо от този от Хаен, Андалусия, който е най-големият регион за производство на зехтин в Испания, казва Вито Мартиели, анализатор в Rabobank.
"В момента наблюдаваме сътресения при предлагането", казва той, цитиран от CNBC.
Волатилността в цената на зехтина extra virgin се дължи на факта, че целият пазар бе засегнат от слабата реколта в Испания и Италия през миналата година, които са водещите световни производители.
В момента, когато другите хранителни продукти, в това число зърнените храни и цените на растителното олио, като соевото олио например, са поставени под натиск от страна на прекомерното производство и натрупаните стокови запаси през последните години, зехтинът се превърна в една от най-добре представящите се суровини през първата половина на 2015 г.
Основната цена на испанския зехтин, която падна до 10-годишно дъно от 2012 г., достигна до деветгодишен връх от 3.5 евро на килограм.
Производството в Испания, която е най-големият производител в света, е намаляло наполовина заради изключително сухото и горещо време, докато маслинените гори в Италия пък пострадаха от прекомерните валежи, както и от зарязването с плодови мухи.
В резултат на това световното производство за 2014-15 г. се очаква да падне с 27% до 2.4 млн. т, в сравнение с предходната година, според Международния съвет за маслиновите продукти.
Сухото и горещо време в Испания поражда още опасения, че тазгодишното производство също може да бъде засегнато, казва Лорейн Хъдзън, анализатор в Mintec.
Резкият спад в предлагането на зехтин задълбочи търговския дефицит на Италия при този продукт. Страната, която е вторият най-голям износител и най-големият потребител, е нетен вносител на продукта в исторически план, купувайки го от други производители в Средиземноморския регион за местна консумация и износ.
Зеихтинът, който носи етика "опакован в Италия", се продава на много места, в това число в Северна Европа и САЩ.
Лошата реколта обаче повиши дефицита на Италия за зехтин extra virgin до най-високото му ниво от 2008 г., тъй като вносът на страната се е увеличил рязко.
По-високата цена на скъпия италиански зехтин, в сравнение с тази на зехтина от друг произход, ще означава нарастване на смесването, твърдят анализатори.
"В Италия няма достатъчно зехтин extra virgin. Италианците ще внасят това, което е налично на пазара," казва Мартиели.
В същото време хранителни експерти предупреждават, че повишаването на цените предполага и нарастване на измамите при зехтина.
Заедно с рибата и органичните храни, зехтинът е един от хранителните продукти, където измамите са най-големи, казва адвокат Мари Галахър, която работи в Дъблин и Брюксел. "Когато цените са високи и предлагането е ограничено, има повече стимули за измами и за престъпна дейност," според нея.
Италианският инспекторат, следящ за измами със селскостопанска продукция се е занимал със 72 криминални дела, свързани със зехтин през миналата година в сравнение с 50 през 2013 г., докато броят на изземанията на активи почти се удвоил от 52 до 95./profit.bg
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 20:54 Хороскоп за петък, 26 декември 2025 г.
- 20:46 Патриарх Даниил връчи орден „Св. Йоан Рилски” на Вселенския патриарх Вартоломей
- 19:34 Кремъл за коледното видеообръщение на Зеленски: Дали е способен да взема адекватни решения?
- 19:21 Турската полиция арестува 115 предполагаеми членове на Ислямска държава
- 19:11 Коледа и странните обичаи по света
- 19:00 Захарова: Германия няма пари за коледни елхи заради политиката си срещу Русия
- 18:55 Крал Чарлз Трети заведе семейството си на църква пеша
- 18:50 Шкварек: Въпрос на време е у нас да се пръкнат първите пакистански банди и ислямистки гнезда