Забавят възможността личните лекари да изписват безплатни лекарства

България 25.10.2021 15:06 Снимка: ДНЕС+

Забавят възможността личните лекари да изписват безплатни лекарства

Забавя се възможността личните лекари да изписват безплатни лекарства за лечение на Covid-19 с електронна рецепта. Информацията съобщи д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област пред БНР.

По думите му идеята трябва да се дооформя с нормативни детайли и да се подложи на обсъждане, последвано от преговори със Здравната каса. След това да се проведат преговори с Касата за всички подробности. Една от тях е, че дистанционният достъп до лекаря трябва да бъде заплатен.

Според него процедурата се очертава дълга.

Джипитата не са подчинени на Здравната каса (НЗОК) и тя не може да ни заповядва как да процедираме, обясни д-р Сотиров. Той отново изтъкна, че са необходими преговори.

Очакваният срок, в който личните лекари могат да изписват безплатни лекарства би отнело в най-добрия случай от две до четири седмици. "Няма смисъл пациентите да ни търсят от днес. Освен това от услугата може да се възползват само здравноосигурените", обясни медикът.

Неосигурените, не желаещи да плащат осигуровки, приемаме че са се отказали от регламентираната здравна услуга и трябва да си плащат процедурите, безплатни за останалите, каза д-р Костадин Сотиров.

Лекарствата, които могат да се изписват от личните лекари по новия начин, ще са само тези, които има смисъл да се издават за това заболяване.

задължителната имунизация на определени групи и съсловия не било дискриминация, не се нарушавали граждански права, според д-р Сотиров. Той се позова на скорошното решение на европейския съд по правата на човека./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448