За миналата година България е произвела повече оръжия от цяла Европа

България 06.03.2024 18:27 Снимка: ДНЕС+

За миналата година България е произвела повече оръжия от цяла Европа

Българската оръжейна промишленост, това което сме произвели през 2023 г., е по-голямо кумулативно като боеприпаси от произведеното в Европа като цяло. Това каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия, предаде БТА.

Като цяло голяма част от това, което се произвежда в България, е необходимо както на нашите евроатлантически партньори, така и на Украйна, допълни министърът.

Богданов изтъкна, че българските компании кандидатстват и по европейски програми, насочени към разширяване на производствения капацитет, като посочи, че освен частните компании, ВМЗ-Сопот също кандидатства по програмите за еврофинансиране със собствени проекти.

Министърът напомни, че на среща в парламента с участието на председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета, е било получено уверението, че България би могла да изгради собствен завод и мощности за производство на барут. В тази връзка Богданов посочи, че вече се проучват конкретни терени, има и предложения за конкретни технологии, известни са и "най-ограничителните моменти" при доставката на такова оборудване, колко ще струва такъв завод и с какъв капацитет да бъде той. Богданов посочи, че е поет ангажимент до края на март да бъде завършен финален доклад с различни предложения за изграждане на държавен завод за производство на барут. Колкото и капацитет да изградим, в момента пазарът и търсенето е огромно, коментира министърът и допълни, че това означава, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Богданов заяви, че решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание. Богданов посочи, че изграждането на подобен завод отнема три-четири години. Това означава, че имаме достатъчно време ние да си планираме инвестицията - било то от дивидент на ВМЗ или по друг начин, каза още Богданов. Първото такова плащане, дори и да имаме одобрен проект тази година, ще се очаква след около година, допълни той.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194