За какво да внимаваме, когато се подготвяме за празнината трапеза?

България 18.12.2024 09:46 Снимка: ДНЕС+

За какво да внимаваме, когато се подготвяме за празнината трапеза?

Заради предстоящите празници - Рождество Христово и Нова година - от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки в цялата страна.

Инспекторите ще извършват проверки във всички търговски обекти – от производствените бази до магазините за продажба на дребно. 

Под специални наблюдения ще бъдат заведенията за хранене, борсите и коледните базари.

"Засилените проверки започнаха от 12 декември и ще продължат до 3 януари. При проверките следим структура и оборудване в обектите - специализирани магазини за месо, производствени предприятия, обекти за хранене, коледни базари. Следим как е доставена храната, как се съхранява, срокове на съхранение и как се предлага", каза пред БНТ д-р Илияна Митева, главен инспектор в ОДБХ-Бургас.

Според думите ѝ най-честите нарушения, наблюдавани през годините, са предлагане на храни с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на храните. Все още при тази акция няма наложени санкции.

Д-р Митева посъветва потребителите да следят за няколко неща при избора на месо за трапезата.

"Характерно за свинското месо е да бъде бледорозово, телешкото - по-тъмно червено, да има лека коричка на засъхване, плътно, еластично, мастната тъкан трябва да бъде бяла. Маркировката на българското месо е синя. Да е изложено в хладилна витрина, да е от регламентирани производители", подчерта експертът от ОДБХ-Бургас.

CHF CHF 1 2.0778
GBP GBP 1 2.36646
RON RON 10 3.93108
TRY TRY 100 5.32486
USD USD 1 1.86323