За 4 месеца са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова

България 04.08.2022 13:15 Снимка: ДНЕС+

За 4 месеца са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова

Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова, разтоварени на летище Жешов в Полша, на 70 км. от украинската граница. Това заяви на брифинг пред медиите бившият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Той беше освободен от Корнелия Нинова, докато тя заемаше поста министър на икономиката.

„За първите 4 месеца, от март до юни включително, 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в близост до украинската граница. 60 полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна.

Усреднена калкулация показва, че за този 4-месечен период 4200 тона българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище. За да може да се визуализира това нещо, това са 212 тежкотоварни камиона, подредени в колона плътно един след друг в рамките на 4 километра или, с други думи казано, от „България“ до зала „Арена Армеец“ на „Цариградско шосе“.

На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани“, каза Александър Михайлов.

Ето какво още допълни Михайлов във Фейсбук:

Г-жа „Нито един патрон за Украйна“ е изпратила над 4 200 тона българско оръжие за там

Само за първите 4 месеца, след началото на войната в Украйна, са изнесени по въздух над 4 200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова. Всички тези пратки са разтоварени на полското летище Жешов (Rzeszow) на 70 км от украинската граница, което чуждестранните медии сочат за основния транспортен хъб за военна помощ за Киев.

Всички държави, които официално доставят оръжие за Украйна, го правят през Полша, защото други варианти за доставка почти няма. По море не може да се доставя, защото пристанищата на Украйна са обсадени от Руския морски флот. Самолет не може да се приземи директно в Украйна, защото въздушното пространство на страната е доминирано от Руските ВВС. Затова и единственият път за оръжейни доставки в момента е по суша и то главно през Полша.

Откроява се един основен логистичен център за оръжейните пратки - Летище Жешов. То се намира само на 73 км от границата с Украйна и за него може да се намери много информация в чужди медии. 

В тази връзка изисках и получих официална информация от българското Министерство на външните работи за полетите с оръжие по това направление (вижте снимката). От нея е видно, че само за първите 4 месеца от началото на войната в Украйна (до 30-ти юни тази година) са осъществени 60 полета от България, които са превозвали оръжие до цитираното почти погранично с Украйна полско летище.

Това означава, че самолети доставяли по 70 тона българско оръжие за Украйна през ден, а калкулация спрямо товарния капацитет на различните видове самолети показва, че България е доставила общо около 4 200 тона оръжие за 4 месеца.

За онагледяване това представляват около 210 тежкотоварни камиона ТИР, подредени плътно един след друг в колона в продължение на 4 километра или с други думи казано: от сградата на Народното събрание до зала Арена Армеец.

Месеци наред Корнелия Нинова твърди, че не знае къде отива българското оръжие и дори гарантира многократно, че нито един патрон не е отишъл в Украйна. Официалните документи обаче показват цялата истина.

Скандални са и думите на Нинова  от вторник, че през последните 2 месеца не е провеждала заседание на Комисията, която издава разрешенията за експорт на оръжие. Според цитираните от нея данни в момента договори за 1 млрд. евро без никакво основание са задържани. Представете си какви са пропуските за българската икономика и индустрия?!

Ясна е на всички политическата игра и поставения капан за Президента, защото неговия служебен министър, ако не разреши износа по натрупаните в Комисията заваления, ще генерира протести от бранша и лавина от претенции към държавата за неустойки и пропуснати ползи, а ако експорта бъде одобрен, то тя ще прокламира, че българско оръжие отива в Украйна през трети страни, нещо, което самата тя разрешаваше в продължение на месеци.

Призовавам секторът да спре да бъде използван за политически цели и в максимално кратки срокове износът по сключени договори да бъде възстановен. До сега полети с тонове оръжие са летели през ден, а в последния месец всичко е спряло. Ако още 3 месеца продължава това партийно надлъгване ще унищожим индустрия, градена с години, в която работят хиляди хора! Това, от което заводите имат нужда е предвидимост!

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648