Йотова: Символика е, че Слънчевата зала в НИМ събра 7 в. история на Средновековна България

България 20.05.2021 17:44 Снимка: ДНЕС+

Йотова: Символика е, че Слънчевата зала в НИМ събра 7 в. история на Средновековна България

Тя изрази надежда, че музеят ще срещне по-голяма подкрепа от служебния министър на културата

„Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически музей е събрала 7 века история на Средновековна България. Това са златните векове на България, когато се създават българската държавност, език, вяра и народност, идентичност, която носим всички ние, независимо дали живеем в България или извън границите й. Това е време, в което българската държава не е само географско понятие, но и важен политически и културен фактор, който определя съдбините на други държави и народи.“ Това заяви Илияна Йотова на откриването на реновираната Зала 3 на Националния исторически музей, която представя експозицията „Българската държава през Средновековието VII – XIV век“.

„Има символика и в дните, в които откриваме залата – в навечерието сме на най-светлия български празник 24 май, когато почитаме славянските първоучители Кирил и Методий“, посочи вицепрезидентът. Като припомни думите на знаменития акад. Лихачов, че България е държава на духа, Илияна Йотова изтъкна огромния принос на българската държава за разпространението на богата култура и литература из целия славянски свят. „Благодарение на България, която спаси Кирило-Методиевото дело, бе поставено началото на обединена Европа, на третия духовен свят на средновековна Европа – славянския“, подчерта вицепрезидентът. „Много атефакти тук са свидетелство за сила, мъжество, войнска чест, победи. Но има и много, които говорят за победите на духа, на културата“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави ръководството на Националния исторически музея за амбицията и силата, с които преодолява трудностите и поддържа музея жив в тежкия период на пандемията. Илияна Йотова изрази надежда, че в лицето на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков НИМ ще намери много по-голяма подкрепа и помощ.

Вицепрезидентът специално поздрави музея за ателиетата „О писменехь”, с които отбелязват 24 май и привличат интереса на учениците.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448