Йорданка Фандъкова: Мазутът не е алтернатива за „Топлофикация-София“

България 25.07.2022 16:45 Снимка: ДНЕС+

Йорданка Фандъкова: Мазутът не е алтернатива за „Топлофикация-София“

Спирането на топлоподаването в София ще е заради липса на газ, а не заради задължения на дружеството, каза кметът на Столичната община

Мазутът не е алтернатива за „Топлофикация-София“, защото е решение за кратко и замърсява въздуха. Ако се спре топлоподаването в София, то ще е заради липсата на газ, а не заради задълженията на дружеството към „Булгаргаз“. Това коментира пред БТВ кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Миналата седмица на няколко пъти представители на Булгаргаз и на КЕВР си позволиха да заплашат софиянци, че няма да има газ от 1 септември като изтъкнаха причина задълженията на Топлофикация към Булгаргаз. Да, „Топлофикация“ има задължения, но самия регулатор е признал, че тези задължения са равни точно на разликата между цените, на които Топлофикация купува газ на цените, на които продава топлоенергия, така нар. недовзет приход. И не това е проблемът“, обясни градоначалникът.

Тя коментира, че притеснена заради проблемът в несигурността на доставките.

„Най-лесно е, да премахнеш най-големият клиент, с 1/3 потребление, и да кажеш реших проблема. Това не е решение на проблема. Ние настояваме да имаме гаранция, че над милион жители на София няма да останат на студено през зимата“, заяви тя.

По думите ѝ ако няма уговорени количества газ алтернативи почти няма.

„Коментира се темата мазут, но това не е алтернатива. Това е решение за кратко, в много кризисна ситуация, а и всички ние си представяме какъв въздух бихме дишали, ако „Топлофикация-София“ мине на мазут, а и аз не съм сигурна, че и мазут има достатъчно“, посочи Фандъкова.  

„Кризата при доставката на горива е сериозна, а и нямаме точна информация за съжаление. Никой не ни казва на какво можем да разчитаме, за да правим планове. Затова моят апел винаги е бил да се разговаря по тези въпроси на най-високо ниво, да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши“, допълни още кметът на София.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648